Версія для друку
24 вересня – Всесвітній день моря

День моря1Всесвітній день моря (World Maritime Day) – одне з міжнародних свят у системі Організації Об’єднаних Націй. Цей день відзначається з 1978 року за рішенням 10-ї сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (International Maritime Organization, IMO). До 1980 року він відзначався 17 березня, а потім його дату вирішено було перенести на один із днів останнього повного тижня вересня.

Мета Всесвітнього дня моря – привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять вилов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання – підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

День моря3Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців – від водоростей до блакитних китів – складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%.

Близько 21 млн бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани.

День моря7Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік.

Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10–25 см.

А перевезення вантажів морським транспортом, як найбільш ефективним і рентабельним способом міжнародних перевезень товарів, також порушують екосистеми морів і океанів. Адже 80% глобальної торгівлі здійснюється за допомогою морського транспорту.

Тому проведення Всесвітнього дня моря, який щороку присвячений певній актуальній екологічній темі, супроводжується різними природоохоронними заходами, екологічними акціями і мітингами в різних країнах світу.