П'ятниця 29 бер. 2024
22 вересня – Міжнародний день без автомобіля (World Carfree Day)

22 вересня у більшості країн світу відзначається Всесвітній День без автомобіля. Цього дня автомобілістам і мотоциклістам пропонується хоча б на добу відмовитися від використання приватного транспортного засобу на користь громадського транспорту, їзди на велосипеді або пішої ходи.

З того часу, як перший автомобіль виїхав на вулицю в 1886 році, стосунки між ним та людиною є неоднозначними. Сьогодні дорогами по всій земній кулі рухається понад мільярд автотранспортних засобів, і здається, що людство вже не може уникнути забруднення, шуму та небезпеки, до яких вони призводять.

 120034414 4341516379256812 6536765784363245041 o

Саме тому було вигадано Всесвітній День без автомобіля, який закликає людину замислитися над цією статистикою і припинити використовувати досягнення автомобільної індустрії без обмежень, хоча б на один день. Окрім того, є безліч прекрасних і перспективних альтернатив двигуну внутрішнього згоряння. Це не тільки нові технології, які приходять на зміну бензиновим і дизельним двигунам, але і добре забуті старі – велосипеди і піші прогулянки.

Уперше День без автомобіля був проведений у Швейцарії в 1973 році, коли влада країни у зв’язку з паливною кризою закликала громадян відмовитись на декілька днів від машин. У 1997 році першу загальнонаціональну «безавтомобільну» акцію провела Велика Британія. Наступного року до неї долучилася і Франція. До 2001 року до руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема, в Японії, Бразилії та Канаді.

День без автомобілів в Україні офіційно не відзначається, однак акції «День без авто» проходять за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади в окремих містах України.

Дотримання практик розумної мобільності, комбінування способів пересування може мати позитивний вплив на життя та здоров’я людей, майбутнє нашої планети!

Всеукраїнська екологічна ліга закликає всіх долучитися до участі в цьому заході і 22 вересня залишити своє авто вдома, та хоча б на один день пересісти на громадський транспорт або просто прогулятись пішки.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи