П'ятниця 19 квіт. 2024
Обережно!!! Незареєстровані пестициди

Вже втретє законопроєкт щодо ввезення незареєстрованих пестицидів на митну територію України депутати-аграрії ховають від розгляду.

Згідно з Розкладом засідань Верховної Ради України на пленарний тиждень 15–18 вересня 2020 року, розгляд проєкту Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289 від 18.10.2019) було заплановано на 17 вересня. У Розкладі він займав достатньо високу позицію і мав усі шанси бути розглянутим. Але вже у Порядку денному пленарного засідання 17 вересня його поставили так далеко, що стало ясно: пестицидні попихачі бояться за його долю. Трохи раніше, 4 вересня, на прохання тих же аграріїв, його також зняли з розгляду сесійної зали.

Для тих, хто цікавиться темою пестицидів і читав цей куценький законопроєкт, від початку його реєстрації було зрозуміло: проєкт – лобістський. Його пропихають на догоду танснаціональних корпорацій, що мають певні розробки, які за результатами виявлення їх шкідливої післядії не були допущені до реєстрації у країнах їх виробництва. Кошти витрачено, зберігання та утилізація таких пестицидів є коштовним тягарем, тож компанії шукають будь-які можливі шляхи заощадити.

Незареєстровані пестициди1Всеукраїнська екологічна ліга неодноразово висловлювала занепокоєння щодо значних ризиків для українського довкілля та здоров’я людей, що виникнуть у разі прийняття зазначеного законопроєкту. Тому ВЕЛ звернулося до керівників усіх парламентських фракцій і груп, а також до депутатів Комітету з питань екологічної політики та природокористування та Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом про недопущення його прийняття.

Багато депутатів, зокрема й керівники фракцій відгукнулися на наше звернення і, як результат, маємо певний успіх – законопроєкт вкотре не ставиться на розгляд через побоювання його відхилення. Власне, саме таке «побоювання» і є одним із свідчень заангажованості питання. На початку вересня, після тривалої інформаційно-розяснювальної кампанії ВЕЛ, з розгляду Верховної Ради вже було знято інший лобістський пестицидний законопроєкт – № 2548 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами». Ще одна поразка для лобістів є неприпустимою. Отже, вони поки що ховаються у тінь.

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює вдячність усім експертам, які давали реальну оцінку зазначеним законопрєктам, а також народним депутатам, завдяки позиції яких нині законопроєкти щодо ввезення незареєстрованих пестицидів на митну територію України знято з розгляду.

Також нагадуємо, що у лютому цього року голова ВЕЛ Т. Тимочко на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики вщент розкритикувала дві правові ініціативи лобістів ввезення до України незареєстрованих пестицидів та агрохімікатів.

Лист ВЕЛ до Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування О.В. Бондаренка

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи