П'ятниця 29 бер. 2024
Екологічна катастрофа на Полтавщині

Полтава Загибель куреи42 травня в Полтавській області загинули близько 600 тисяч курей через несправність вентиляції на Кременчуцькій птахофабриці в селі Потоки. Попередньою причиною масового мору курей названо аварійне відключення електропостачання на трансформаторній підстанції, в результаті чого відключилася система вентиляції на птахофабриці і кури задихнулися.

За словами Геннадія Пікуля, керівника управління Держпродспоживслужби у Полтавській області, інфекційна патологія в курей виключена. Вже надійшли результати аналізів, всі вони негативні, тобто у загиблих курей не виявлено інфекційних хвороб, таких як пташиний грип чи інших. Птахи померли від задухи. Наразі знято всі карантинні обмеження щодо даної ситуації, вирішується питання утилізації загиблих птахів. 

Полтава Загибель куреи7Однак птицю утилізувати так швидко не можуть: заводи, що займаються утилізацією не здатні прийняти таку кількість птиці. Наразі кури, які загинули, перебувають на підприємстві.

5 травня загиблих на птахофабриці під Кременчуком курей почали закопувати у землю поряд із водогоном, неподалік траси на Полтаву. Місцеві жителі дуже занепокоєні ситуацією, побоюються екологічного лиха, бо поряд із захороненням птиці проходить водогін, який забезпечує водою село Потоки.

Полтава Загибель куреи3Сьогодні, 6 травня, у с. Потоках Кременчуцького району комісія Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування розглядала питання утилізації 600 тисяч курей, які загинули на кременчуцькій птахофабриці.

Полтава Загибель куреи6До складу комісії входить і голова Полтавської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Олег Перепелиця. За його словами – «підготовлені ями зовсім не пристосовані для захоронення птиці, плівка дуже тонка і рветься від гострих частин тушок птиці. Гідробар'єр відсутній, що створює загрозу отруєння підземних вод. Таке поховання не відповідає санітарним нормам».

На орендованих птахофабрикою землях, поза селом Потоки, вже розпочався процес бонітування птиці. Біомасу знезаражають, поміщають в ізольовану поліетиленову плівку, щоб тимчасово захоронити.

Полтава Загибель куреи7Всеукраїнська екологічна ліга висловлює обуренням діями керівництва кременчуцької птахофабрики:

- повністю відсутній механізм дії при форс-мажорних обставинах;

- відповідно до українського законодавства, залишки забитої/померлої птиці мають зберігатися на спеціальних майданчиках, а не організовувати утилізацію відходів шляхом їх захоронення на земельних ділянках;

- недотримання спеціальних умов утилізації відходів птахофабрики ймовірне потужне забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту.

Полтава Загибель куреи9Всеукраїнська екологічна ліга неоднарозово наголошувала, що для зменшення негативного впливу птахофабрик на довкілля необхідно:

1. Розробити Державну цільову програму попе­редження забруднення довкілля підприємствами агропромислового комплексу.

2. Модернізувати законодавчу базу України, що регламентує діяльність птахівницьких підпри­ємств відповідно до європейського законодавства.

Полтава Загибель куреи11

3. Удосконалити Ветеринарно-санітарні правила для птахівничих господарств, зокрема наблизити умови утримування птахів до природних (збільши­ти розмір секцій, у яких перебувають птахи, зменшити кількість утримуваних голів на 1 м2, забезпечити напіввільне пересування).

4. Сприяти науковим розробкам природоохоронних нанотехнологій для перероблення відходів та очищення стічних вод підприємств птахівництва.

Полтава Загибель куреи10

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи