П'ятниця 29 бер. 2024
19 серпня – День пасічника України

День пасічника819 серпня своє професійне свято відзначають представники найсолодшої професії. День пасічника – професійне свято бджолярів, в Україні почали відзначати з 1997 року.

Мед – продукт вічності. Він має один з найвищих показників дати зберігання серед харчових продуктів. 

Робота пасічника лише далекій від процесу збору меду людині може здатися простою та невигадливою. Насправді – це кропітка і важка праця, що вимагає пильної уваги й турботи про бджіл. Щоб мед вийшов якісний, необхідно стежити за здоров’ям бджіл, місцем, де вони збирають нектар, і загальним станом вуликів. До того ж, тендітні комахи потребують захисту від протягу, вогню, шкідників і хвороб, що забирає багато часу та сил.

День пасічника1

День пасічника7В день пасічника особливо хочеться відзначити, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей і сотні бджолярів.

Всеукраїнська екологічна ліга вже неодноразово піднімала щодо масового вимирання популяції бджіл після обробки полей інсектицидами (особливо в Чернівецькій області).

Приблизно третина світового сільського господарства залежить від запилення, в основному медоносними бджолами (80–90%). Бджоли запилюють помідори, огірки, перець, баклажани, цибулю, квасолю, кабачки, капусту броколі, яблука, груші, цитрусові, каву, какао, кокоси та інші культури, що забезпечують організм людини близько 35% калорій, великою частиною вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Крім того, не варто забувати, що культури, які запилюють бджоли, є важливою складовою раціону худоби, і їх зникнення значною мірою позначиться на виробництві м’ясної продукції і, відповідно, на цінах на м’ясо.

День пасічника4Законодавство регулює охорону та безпеку бджільництва, проте ніхто не контролює дотримання норм. Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносів, згідно зі ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляють дату обробки, а також назву, ступінь і строк дії токсичності препарату.

День пасічника5Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, потрібно проводити у вечірні та ранкові години. З огляду на токсичність усіх пестицидів для бджіл, сільськогосподарські культури, які є медоносами, потрібно обприскувати у період до або після цвітіння.

«Через чотири роки після того, як зникне остання бджола, зникне й людство» (Альберт Ейнштейн)

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи