Четвер 18 квіт. 2024
Ще раз про аміачну селітру: переваги та загрози для довкілля

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Міндовкілля та Держекоінспекції негайно провести перевірку виробників та оптових торговців амоні́йної селі́три!!!

Селітра БеирутТехногенна трагедія у порту Бейрута, де вибухнули 2 750 тонн російської контрабандної аміачної селітри, привернула увагу до найбільш поширеного добрива. Потужність вибуху була приблизно співмірна з двома кілотонами у тротиловому еквіваленті, або землетрусу магнітудою 4,5 бали. Ударну хвилю відчули аж на Кіпрі, за 240 км. Військові експерти, аналізуючи відео, припускають, що без вибухівки тут не обійшлося.

Нітрат амонію – не вважався потужною вибуховою речовиною – до бейрутської трагедії. Водночас, швидкість детонації, що дорівнює 2570 м/с і маса конфіскату на портових складах, а також детонатори у вигляді попередніх вибухів, причина яких поки що достеменно не з’ясована, і спричинили білу хмару ударної хвилі. Ця хмара проіснувала трохи більше секунди, і за цей час здолала відстань понад два кілометри. Звук вибуху долетів у п’ять разів повільніше.

У деяких країнах вільний продаж нітрату амонію навіть у вигляді добрив заборонений або обмежений. Після терористичного акту в Оклахома-Сіті у 1995 році, коли загинуло 168 осіб, обмеження на продаж і зберігання нітрату амонію були введені навіть у деяких штатах США.

Під час вибуху цієї речовини утворюється величезна кількість оксидів азоту. У вологому кліматі, це викликало б кислотні дощі. У Бейруті пари NO2 будуть становити небезпеку для здоров’я мешканців кілька днів, доки природним шляхом не розсіються.

Оксиди азоту зазвичай присутні в забрудненому міському повітрі. Вони сприяють утворенню парникового ефекту і можуть подразнювати дихальну систему. При взаємодії з вихлопними газами, утворюють смог і особливо небезпечні для людей з респіраторними захворюваннями. Кислотні дощі викликають «вимирання лісів».

Селітра1У ЗМІ є повідомлення про подібні вибухи. У 1921 році приблизно 4500 тонн нітрату амонію спричинили вибух на заводі компанії BASF у Німеччині. У радіусі 70 км було вибито шибки в усіх спорудах.
У 2015 році вогняну кулю від вибуху нітрату амонію та інших хімікатів у порту Тяньцзінь на півночі Китаю було видно з космосу.

На Кіпрі після вибуху у Бейруті знищили понад вісім тон нітрату амонію,- повідомляє видання Cyprus Mail. Речовину виявили п’ять років тому під час спецоперації щоб запобігти теракту, під посольством Ізраїлю у Кіпрській столиці.
Світ порівнює події у Бейруті з Чорнобилем, а ліванці очікують, аби відповідальні за вибух були покарані.
Азот – це один із першонеобхідних для життя, елементів. Саме цим обумовлене застосування сполук азоту в якості добрив. Нітрат амонію чи простіше селі́тра амоні́йна є найбільш універсальним щодо рослин і ґрунтів і становить 55-60 % ринку мінеральних добрив у світі. Однак, слід пам’ятати, що аміачну селітру не рекомендовано вносити під огірки, кабачки, патисони та гарбузи, через те, що ці овочі найбільше накопичують нітрати.
Селітра2Саме універсальність добрива і не висока ціна сприяють його широкому і часто неекономному застосуванню. Це призводить до перенасичення речовиною окремих земельних ділянок і потрапляння у поверхневі та ґрунтові води. Вода у криницях на значній території України забруднена саме через перевикористання у сільському господарстві нітрату амонію. З одного гектара зрошуваних земель виноситься у водні системи 8-10 кілограмів азоту, який, у подальшому, активізує розвиток процесів евтрофікації (неконтрольованого росту біомаси) водойм.
Цікаво, що діоксид азоту утворюється й під час грози. Отже, грозові дощі містять певну, природну, кількість азотних добрив. Але наявність нітрату амонію у тимчасових концентраціях до 2 мг/дм3 не викликає порушення біохімічних процесів у водоймах.
Ще однією причиною забруднення вод є промислові та господарсько-побутові стічні води особливо після біологічного очищення. При перевищенні природних концентрацій нітрогенвмісні сполуки стають забрудниками води і токсикантами.
Небезпеки: Перевищення концентрацій знижує властивість гемоглобіну риб зв'язувати кисень. У людей, які тривалий час працюють на виробництвах з постійними перевищеннями природних концентрацій, виявлені запальні зміни слизової оболонки ясен, хронічні бронхіти. Порушується газообмін кисню і вуглекислого газу у легенях, виникає задишка, спостерігається гіпотонія, збільшення вмісту еритроцитів, прискорення згортання крові.
Найпотужнішими виробниками аміачної селітри в Україні є ВАТ «Рівнеазот» (Рівне), ВАТ «Азот» (Черкаси), ВАТ «Азот» (Сєвєродонецьк). Велика кількість добрив може накопичуватися на складах і припортових спорудах.
Всеукраїнська екологічна ліга звертається до Міндовкілля та Держекоінспекції з вимогою негайно провести перевірку українських заводів, які виробляють нітрат амонію та складських приміщень, де можуть зберігатися великі обсяги амоні́йної селі́три.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи