Версія для друку
День працівника природно-заповідної справи України

7 липня День працівника3Всеукраїнська екологічна ліга вітає працівників природно-заповідної справи в Україні з їх професійним святом. Вже 11 років 7 липня ми вшановуємо людей, які роблять важливу справу – збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття. Серед членів ВЕЛ багато працівників природно-заповідної справи. Ви ангели-охоронці подарованого нам Богом природного багатства.

На жаль, є люди, що не розуміють ні важливості збереження природних багатств, ні тієї значної роботи, яку ви робите. Шкода, що такі особи знаходяться і на високих посадах.

Отже, проблема заповідання природних об’єктів поки ще не стала загальнодержавною справою і не отримала належної підтримки. Але, переконані, і ВЕЛ докладає до цього значних зусиль, українські природні комплекси та природні краєвиди стануть окрасою загальноєвропейської смарагдової мережі.

Збереження та розвиток природно-заповідного фонду України стало одним з пріоритетних напрямів діяльності Всеукраїнської екологічної ліги від початку її створення.

Ще у 2000 р. ВЕЛ брала участь у розробленні та лобіюванні Закону України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки».

7 липня День працівника4З 2002 р. на сторінках науково-популярного журналу ВЕЛ «Екологічний вісник» систематично всебічно висвітлюються питання, що стосуються функціонування об’єктів і територій ПЗФ України.

У 2000-2005 рр. було реалізовано унікальний проект «Рекультивація Кримських згарищ», спрямований на відновлення пошкодженої пожежею популяції сосни Станкевича на території 59 га в ландшафтному заказнику «Мис Айя» (АР Крим). Було підготовлено методичні рекомендації для поширення досвіду відновлення зелених насаджень, пошкоджених пожежами.

7 липня День працівника2У 2005 р. члени ВЕЛ ініціювали відкритий лист громадських екологічних організацій до Президента України, у якому виступили проти прокладання газопроводу на території Ялтинського гірсько-лісового заповідника. Завдяки діям громадськості це екологічно небезпечне будівництво було зупинено.

З 2008 р. з метою охорони об’єктів природно-заповідного фонду ВЕЛ започаткувала Всеукраїнську акцію «Громадський контроль за станом об’єктів природно-заповідного фонду», під час якої виявляють порушення природоохоронного законодавства, оформлюють скарги до суду, інформують громадськість, органи влади.

У фундаментальному виданні ВЕЛ – тритомній «Екологічній енциклопедії» (2006-2008 рр.) вміщені статті про всі об’єкти ПЗФ України загальнодержавного значення, підготовлені авторами спеціально для цього видання.

У 2009 р. за сприяння ВЕЛ видано книгу «Природно-заповідний фонд України: території та об’єкти загальнодержавного значення». У ній подано відомості про всі об’єкти ПЗФ України загальнодержавного значення.

ВЕЛ доклала зусиль для відновлення природоохоронного статусу унікальних природних комплексів і об'єктів степової зони, що входили до Сі́версько-Доне́цького НПП, і на основі якого пізніше був створений НПП «Кремінські ліси».

Експерти ВЕЛ обґрунтували також створення НПП «Холодний Яр» (Черкаська область) та НПП «Самарський бір» (Дніпропетровська обл.).

7 липня День працівника6У липні-серпні 2011 р. ВЕЛ розпочала всеукраїнську кампанію захисту Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі на 2000-2015 рр., яку було скасовано Постановою Кабінету Міністрів України. Під час цієї кампанії на адресу уряду надійшли сотні листів із закликами відновити статус єдиної державної цільової програми. Результатом стало відновлення програми.

У 2011 р. ВЕЛ також долучилася до всеукраїнської громадської кампанії «Збережемо українські степи!».

Всеукраїнська екологічна ліга спільно з Київським еколого-культурним центром за підтримки Національної екологічної ради України виступила з ініціативою проведення комітетських слухань «Природно- заповідний фонд: проблеми та шляхи вирішення» у Комітеті Верховної ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Слухання відбулися 18 листопада 2014 р. у Верховній Раді України за участі народних депутатів, представників центральних та місцевих органів влади, науковців та громадських природоохоронних організацій.

27 березня 2015 р. члени ВЕЛ разом з громадськими природоохоронними організаціями організували виїзне засідання до с. Шульгівка (Петриківський р-н, Дніпропетровська обл.) з питання будівництва звіроферми на території, що зарезервована для створення національного природного парку «Орільський». Місцеві мешканці підтримали рішення продовжити боротьбу за створення НПП.

У травні 2016 р. експерти ВЕЛ здійснили експедицію у місця незаконного вирубування лісу поблизу м. Яремче (Івано-Франківська обл.) на території Карпатського НПП. Під час виїзду експерти оглянули місця вирубок 5-, 10-, 15-річної давнини, проте на них і досі не висаджено жодного дерева.

У м. Святогірськ (Донецька обл.) за сприяння ВЕЛ відбулася науково-практична конференція «Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття як складова екологічного та патріотичного виховання населення України».

У 2017 році за ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги та сприяння Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України розпочала свою роботу Школа заповідної справи імені Тетяни Андрієнко. Перше зібрання відбулося у Центрі кращих практик збалансованого розвитку в Україні (с. Виграїв, Корсунь-Шевченківський р-н, Черкаська обл.).

Активісти ВЕЛ захищали Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка від передачі його до комунальної власності м. Києва.

Протягом 2014-2019 років юристи ВЕЛ підготували та внесли на розгляд Верховної Ради України низку пропозицій щодо вдосконалення природоохоронного законодавства у відповідності до європейських директив.

За 20 років своєї діяльності активісти ВЕЛ підготували обґрунтування створення десятків Національних природних парків, заказників місцевого значення. ВЕЛ опікується охороною існуючих об’єктів ПЗФ, вносить зміни й доповнення до законодавчих та нормативно-правових актів, що стосуються збереження біологічного та ландшафтного різноманіття.

Для постійного інформування та просвіти громадян щодо стану екологічної мережі України Всеукраїнська екологічна ліга видає значними накладами друковану продукцію: календарі, плакати, буклети, проспекти, журнали, книги.