Четвер 28 бер. 2024
11 грудня – Міжнародний день гір (International Mountain Day)

День гор511 грудня відзначають Міжнародний день гір, встановлений за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року.

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення сталого розвитку гірських регіонів. Просвітницькі заходи, як правило, включають тематичні книжкові ярмарки, симпозіуми, лекції та семінари, а також тематичні заняття в школах. Товариства любителів гір зазвичай проводять пізнавально-розважальні заходи протягом тижня.

День гор8Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домівкою для майже 10 відсотків населення. Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води усіх основних річок Землі.

Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. Зокрема, гори дають прісну воду, енергію і продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше. При цьому, в гірських районах найбільш високий рівень бідності, й вони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, знеліснення, деградації грунтів та інших катастроф. Кожен третій мешканець з гірських районів країн що розвиваються, страждає від браку продовольства й змушений жити в злиднях та ізоляції. 

День гор6І хоч в Україні гори займають невелику частину країни (5% площі): Українські Карпати (висота до 2061 м) – на південному заході й Кримські гори – на півдні Кримського півострова (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м), їх значення у розвитку гірських регіонів дуже важливе.

День гор3Як наголошують в ООН, необхідно знайти нові сталі шляхи розвитку, які відкривали б нові можливості для населення як гірських районів, так і низин, що дозволило б викорінити бідність, не завдаючи шкоди доволі крихким гірським екосистемам.

Горам приділяється увага в Порядку денному ООН на період до 2030 року, однак, найчастіше про них забувають. З огляду на важливу роль, яку гори відіграють в нашому житті, необхідно прийняти ряд термінових заходів по залученню уваги широкої громадськості до стану гірських масивів по всьому світу.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи