Версія для друку
20 вересня 2019 року відбувся круглий стіл на тему «Харчові відходи: відповідальне споживання»

Кс 20 09 2019 2Сьогодні, 20 вересня 2019 року, відбувся круглий стіл на тему «Харчові відходи: відповідальне споживання», організатором якого виступила Всеукраїнська екологічна ліга, за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Участь у заході взяли представники органів влади, бізнесу, науковці, громадські організації.

Метою зустрічі було акцентування уваги на актуальності проблеми харчових відходів як в глобальному масштабі, так і в Україні. З вітальним словом до учасників звернувся Малков Михайло Володимирович, координатор програм розвитку ФАО, який зазначив, що поводження з харчовими відходами є однією із цілей сталого розвитку з точки зору Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Стрімке зростання чисельності населення планети зумовлює збільшення антропогенного навантаження на екосистеми та виснаження ресурсів планети, продовольчих в тому числі.Кс 20 09 119

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, охарактеризувала поточну ситуацію із харчовими відходами в Україні: її масштаби, проблемні питання утилізації та можливі шляхи розв’язання. Зокрема, усунення недосконалостей та прогалин в системі нормативно-правового забезпечення управління відходами є одним із першочергових завдань екологічної політики держави.

Кс 20 09 2019 3Недостатня поінформованість усіх учасників життєвого циклу продукції поглиблює екологічну кризу та призводить до ціннісних втрат ресурсного потенціалу. Саме тому, необхідно включити освітній компонент в систему просвітницької діяльності. Пащенко Олена Вікторівна, заступник голови ВЕЛ, розповіла про можливості еколого-освітнього виховання як методу підвищення свідомого споживання серед населення.

Під час обговорення тематики круглого столу, учасники мали змогу поділитись власними думками та досвідом із врегулювання проблеми накопичення харчових відходів. Особлива увага була приділена оптимізації процесів виробництва для зменшення екологічного впливу на довкілля.