Версія для друку
Чи можливе життя без фосфатів?

unnamed 4 768x57629 листопада 2019 р. в розрізі цьогорічної всеукраїнської акції «Стоп фосфати» відбувся воркшоп «Як зупинити використання фосфатів в Україні». Активну участь у роботі фокус-груп цього заходу взяли експерти Всеукраїнської екологічної ліги. В ході роботи стейкхолдери обговорювали загрози та екологічні ризики, що несуть для довкілля фосфатовмісні сполуки, шляхи вирішення проблеми фосфатів.200514 1

Вирішення екологічних проблем шукали студенти-екологи та викладачі провідних київських вузів: Національного транспортного університету, Національного авіаційного університету, Київського національного університету будівництва і архітектури, Київського політехнічного інституту, Національного університету харчових технологій. До роботи долучилися екологи, технічні спеціалісти та юристи ПрАТ «АК «Київводоканал», члени екологічних громадських організацій.

IMG 6444 minУчасники фокус-груп здійснили пошук шляхів вирішення даної проблеми, з ентузіазмом генерували ідеї щодо вирішення проблеми. Зокрема обговорили питання необхідних змін на законодавчому рівні, пропонувалося приділити увагу вдосконаленню очисних споруд (наразі в якості реагенту використовуються хлориди, що в подальшому призводить до накопичення FeCl3), посилити контроль за скидами промислових підприємств, активізувати інформаційну кампанію проти використання фосфатів.2 29

В ході роботи фокус-групи напрацювали багато корисних і справді дієвих ініціатив, які плануються втілювати «в життя» вже найближчим часом. Головним результатом воркшопу стало створення ініціативних робочих груп, які працюватимуть над втіленням запропонованих ідей. Зустрічі таких робочих груп відбуватимуться раз на кілька місяців, і учасники ділитимуться своїми досягненнями та новими пропозиціями.

На воркшопі розробляли стратегічний план дій на рік, щоб увага до забруднення водойм фосфатами не згасла по закінченні активної фази акції.