Версія для друку
27 листопада відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років»

2b02b718 59d7 4953 bd24 7ab413096aaa27 листопада відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років».
На Парламентських слуханнях виступила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко і висловила бачення громадськості щодо пріоритетів для парламенту, уряду і суспільства.

Ось головні тези виступу:
29 листопада 2000 року в цій же залі відбулись перші парламентські слухання з питань екологічної політики. Їх ініціювала Всеукраїнська екологічна ліга – громадська організація. І можу вам сказати, що перелік пріоритетів екологічної політики мало змінився за 20років .Дещо змінилася риторика, нові слова з'явились, наприклад – "ліс у смартфоні". Хай би цей образ залишився тільки словами, а ліс - залишиться на своєму місці.

Нині ми маємо унікальну можливість – у цій сесійній залі сидить однопартійна більшість. Це шанс, щоб ухвалювати нові закони, які змінять ситуацію на краще.
Щодо пріоритетів уряду.
Іх не можна лише словами або навіть хорошими законами запровадити. Потрібні дії.
Природоохоронній галузі потрібна кардинальна реформа інституцій.
Навіть стовідсоткова імплементація європейських директив в українському законодавстві не забезпечить їх реалізації на практиці. Тому першим завданням на наступні п’ять років є реформування всієї природоохоронної галузі. Об’єднання міністерств – це не реформа...jkl

Реформування – це, перш за все, подолання корупційної гідри, що засіла у цій застарілій структурі. Знищити її можна лише через розподіл функцій.
Громадськість вже запропонувала такий проект, зокрема:
1. Міністерство має зосередитися виключно на формуванні екологічної політики, включаючи лісову, водну, земельну політики і надрокористування.
2. Усі функції державного нагляду і контролю мають бути зосереджені в окремому органі влади – природоохоронній інспекції України, яка здійснюватиме нагляд за виконанням природоохоронного законодавства щодо усіх компонентів природного середовища – лісів, водних об’єктів, візьме під контроль використання надр і охорону земель.
3. Господарська діяльність (щодо ресурсів державної форми власності) має бути відокремлена від діяльності державних органів влади і передана господарюючим структурам – НАК «Ліси України», НАК «Водні ресурси України»...

Наступне – фінансове забезпечення природоохоронних заходів. Екологічні кошти, включаючи екоподаток, частину ренти за використання природних ресурсів, мають спрямовуватися виключно на відновлення і захист довкілля. Необхідно прийняти закон про Національний екологічний фонд України , як окрему незалежну фінансову інституцію, де будуть акумулюватись кошти на реалізацію природоохоронних заходів, проектів.
З розподілом - 20% у державний бюджет і 80% на місцевий рівень, в контексті децентралізації .

Ще одне питання, до якого я хочу привернути увагу – це війна на Донбасі. І наслідки для довкілля від воєнних дій є очевидними. Окупаційний режим віддав наказ про затоплення шахт, зокрема, шахти «Юнком» , яка має законсервований ядерний об’єкт, і досить скоро наша економіка і довкілля стикнуться з важкими і складно передбачуваними загрозами. Маємо знайти кошти й можливості для упередження цих загроз. Слід відновити і вдосконалити моніторинг геологічного середовища і підземних вод!
Постійно контролювати процеси і не допустити затоплення значних територій Донбасу. Потрібно розробити механізми обрахування збитків , завданих довкіллю внаслідок військових дій і виставити рахунок російському агресору за Донбас і Крим.
І насамкінець.

Просвіта має стати одним із найважливіших пріоритетів парламенту і уряду. У кожному законі має бути передбачене поширення знань про охорону довкілля і їх свідоме застосування у житті кожною людиною.
Ініціатори парламентських слухань – Комітет з екологічної політики поставили собі за мету об’єднати суспільство навколо розв’язання екологічних проблем. А одним із першочергових очікуваних результатів має стати напрацювання відповідних пропозицій та нормативно-правових актів щодо належного забезпечення сучасної ефективної державної екологічної політики.

 

The speech of Tetyana Tymochko in the Verkhovna Rada of Ukraine (English subtitles)

Виступ Т.Тимочко. Парламентські слухання 27.11.2019

https://www.youtube.com/watch?v=2vyycd-8EyU