П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

8 ЛИСТОПАДА – ДРУГИЙ ДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ФОРУМУ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВСТВО, ЕКОНОМІКА, ТЕХНОЛОГІЇ»

8 листопада – другий день Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології». Другий день Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» був не менш насиченим першого.

Сьогодні учасники працювали у секціях «Екологічно-дружні технології перероблення відходів та рекультивації територій, порушених внаслідок розміщення промислових та небезпечних відходів в Україні» та «Впровадження освітніх програм та інформаційна політика для підвищення рівня обізнаності представників органів влади та населення щодо поводження з відходами та екологічно-безпечної рекультивації сміттєзвалищ».

9ca23199 7ffc 4dc6 a682 e47dee5d1c64

Збицька Тетяна Миколаївна, в. о. голови Мар’їнської районної державної адміністрації розповіла про основні проблемні питання поводження з відходами у Мар’їнському районі, розташованому на лінії розмежування у безпосередній близькості до зони бойових дій. Завдяки ефективному використанню коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища тут проводиться методична робота із забезпечення комунальних підприємств спеціальною технікою, ліквідовуються стихійні сміттєзвалища,плануєтьсябудівництво сміттєсортувальної станції у місті Курахове, що дозволить не тільки забезпечити сортування для наступної переробки та повторного використання в господарській діяльності 15 тис. тонн твердих побутових відходів на рік, а і створить нові робочі місця.

Борук Сергій Дмитрович, доктор технічних наук, доцент кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції Чернівецького університету імені Юрія Федьковича навів інформацію щодо екологічно прийнятних напрямів використання відходів з високим вмістом паливної складової.

cfa88bc2 f9c1 4d5c ac25 e021be064aff

Досвід та проблеми використання методів пригнічення відходів у джерелі їх утворення – технологічному процесі представив Волошин В’ячеслав Степанович, доктор технічних наук, професор, ректор Приазовського державного технологічного університету.

Виступ Пяних Костянтина Євгеновича, доктора технічних наук, завідувача відділу технологій альтернативних палив Інститут газу НАН України був присвячений технологічним аспектам утилізації ТПВ як енергетичного ресурсу в Україні.

IMG 3866

Гелевера Ольга Федорівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та геоекології Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка розповіла про шляхи зменшення негативного впливу відходів урановидобувних шахт Кіровоградської області.

Можливості впровадження моделі «рівний-рівному» для підвищення рівня культури поводження з відходами в м. Києві висвітлила Хрутьба Вікторія Олександрівна, доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності Національного транспортного університету.

Точена Вікторія Володимирівна, заступник міського голови м. Бахмут розповіла присутнім про комплексний підхід у впровадженні концепції поводження з відходами у м. Бахмут: облаштування контейнерних майданчиків з виділенням за фракціями, стимулювання роздільного збору відходів в приватному секторі, будівництво на території громади сміттє-перевантажувальної станції із сортувальним обладнанням потужністю 60 тис. тонн на рік, проведення інформаційно-просвітницької кампанії серед місцевих жителів.

5d7c9333 15b8 4379 a2c7 0e4b309c461f

Досвід міста Львова щодо необхідності використання екоосвіти у пропагуванні свідомого поводження з побутовими відходами став головною темою виступу Койнової Ірини Богданівни, кандидата географічних наук, доцента кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Львівського національного університету імені Івана Франка.

Малишева Тетяна Василівна, методист Києво-Святошинського районного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, координатор Київської обласної організації Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» представила дослідження правил сортування побутового сміття, проведення просвітницької роботи серед жителів міста Боярка Київської області.

Войтенко Олена Олександрівна, учитель-методист, учитель початкових класів вищої категорії Лиманського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» №1 Лиманської міської ради Донецької області розповіла про досвід екологічного виховання учнів початкових класів ігровими методами.

73827f77 c3e9 4390 a8aa 697e2829c6c9

Під час дискусійної панелі обговорювались питання глобального масштабу проблеми харчових відходів, ситуацію з харчовими відходами в Україні: причини, джерела, масштаби та утилізація, стан нормативно-правового забезпечення управління харчовими відходами в Україні.

Під час екскурсій учасники Форуму також мали можливість ознайомитись з об’єктами рекультивації на території Донецької області.Вони відвідали територію ліквідованого несанкціонованого сміттєзвалища з наступною рекультивацією земель у с. Богородичне Слов’янського району. На полігоні ТПВ міста Слов’янська наразі триває 2 етап рекультивації, учасникам також продемонстрували процес монтажу бентонітових матеріалів.030b0be8 b7db 4a50 9d16 c1a305d4fd470ec7348c 320e 44d4 b92d 5ef2b959697d

Також гості Форуму ознайомились з перебігом процесу рекультивації на першій черзі полігону м. Краматорська. Їх увазі був представлений комплекс заходів з відновлення ґрунтового покриву, поліпшення стану та продуктивності земель. Варто зазначити, що друга черга полігону побудована з використанням французької технології, що убезпечує ґрунти від забруднення фільтратами.

91a402af dce7 4039 add2 fedfb3cdb4c6

Кожен з присутніх мав змогу поспілкуватись з фахівцями у сфері поводження з відходами, задати питання. Учасники Форуму висловили пропозиції до Резолюції Форуму, які у подальшому будуть опрацьовані та передані відповідним органам влади.

Проект резолюції Форуму 2019

 Збірник Форум 2019

Борисевич

Волошин

Ганкевич

Гущенко

Збицька

Лях

Михайленко

Натрус

Недава

Панков

Потоцька

П'яних

Рибальченко

Семенець

Сіваш

Тимочко 1

Тимочко 2

Точена

Хрутьба

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи