Четвер 28 бер. 2024
Хижацький наступ на Полісся

28 02 rjhjcntymСьогодні, 28 лютого 2019 року, Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги разом з депутатом Житомирської обласної ради Науменко Віталієм Анатолійовичем, активістами екологічного руху відвідали порушені території Лемненського рудника Іршанського ГЗК, який розташовано на території Коростенського району. Поліський краєвид змінений до непізнаваності: вирізано ліс, знято весь родючий шар ґрунту, величезні відвали кар’єрів, відсутність води в прилеглих селах, мертва вода в озерах та колодязях. 

У селах Стремигород та Новаки Коростенського району Житомирської області представники Всеукраїнської екологічної ліги зустрілись з головами сільських рад, депутатами, місцевими жителями та активістами. І місцева влада, і громадськість одноголосно виступають проти початку розроблення на територіях області одного з найбільших в світі – Стремигородського родовища (прогнозовані запаси 1,2 млрд тонн). Оскільки наслідки діяльності розробки рудників на цих територіях вже нанесли непоправної шкоди природному середовищу. Мешканці прилеглих сіл стурбовані загрозою для свого існування.28 02 yfhjhktyg

Варто зазначити, що державна геологічна служба зупинила дозвіл на видобуток ільменіту власникам рудника, однак незаконна діяльність продовжувалась. Крім того, Коростенською місцевою прокуратурою 31.10.2017 до господарського суду м. Києва оскаржувалось розпорядження Житомирської обласної державної адміністрації про передачу товариству «Валки-Ільменіт» в оренду без визначення конкретної мети земельної ділянки площею 82,5 га на території Лісівщинської сільської ради Коростенського району.

28 02 jkjuyjkyukuyВраховуючи наявність судових справ щодо законності детального плану територій під розміщення Стремигородського ГЗК, Житомирська обласна рада у 2018 році відмовила підприємству  ТОВ «Валки-Ільменіт» у виділенні земель лісогосподарського площею 115 га для видобування титану.

Однак, у січні 2019 року ТОВ «Валки-Ільменіт» оприлюднили повідомлення  «Про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля» щодо розробки Стремигородського родовища апатит-ільменітових руд, що включає в себе будівництво та експлуатацію кар’єру із видобуванням руд на площі 25 га і побудову технологічного комплексу.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти знищення цінних екосистем Полісся кар’єрами рудників, оскільки саме ці території формують водність Дніпровського басейну та є унікальними за складом флори і фауни.54uh564ryu65yu

Ще у 2013 році завдяки зусиллям активістів Всеукраїнської екологічної ліги, громадського руху опору «Врятуємо Полісся!» та місцевої громади депутати Житомирської обласної ради скасували своє попереднє рішення «Про надання погодження ДП НАК «Надра України» «Житомирбуррозвідка» стосовно отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою промислової розробки Торчинського родовища титанових руд на території Радомишльського, Черняхівського, Коростишівського районів загальною площею 6129 га».

У лютому 2016 року в с. Давидки (Народицький район, Житомирська обл.) експерти Всеукраїнської екологічної ліги взяли участь у громадських слуханнях, присвячених питанню розробки родовища ільменіт-апатитових руд, які використовує для виробництва титану компанією «ДБР-3».

Серед негативних екологічних наслідків видобування апатит-ільменітових руд руд, які починаються ще з геологорозвідувальних робіт можна виділити:

• зміна природного рельєфу місцевості, поверхневого шару землі, ґрунтів, у тому числі вирубування лісів, деформація поверхні;

• зменшення (або повне зникнення) запасів води, зміна режиму руху, якості та рівня ґрунтових вод, водного режиму ґрунтів, винесення у річки та водойми шкідливих речовин з надр землі;

• забруднення, в тому числі й підкислення, засолення, забруднення вод, збільшення фітотоксичних елементів у воді та повітрі;

• забруднення повітря від вибухових робіт та поширення пилу, його нагрівання, зміна властивостей ґрунтового покриву);

• шумове забруднення, вібрація ґрунту, викиди породи під час вибухів; погіршення прозорості атмосфери та інші негативні явища, які супроводжують гірничі розробки.

29768 gbhfnbhgnmБільшість порушених земель внаслідок видобування корисних копалин не рекультивовані і продовжують наносити невідворотної шкоди всім компонентам довкілля. В більшості населених пунктів населення не має доступу до якісної питаної води. Залишки води в колодязях розфарбовані в червоно-жовті, коричневі кольори і мають нестерпний запах.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги категорично заперечують проти подальшого хижацького використання природних ресурсів Полісся, бо це може мати трагічні наслідки для довкілля та здоров’я людей.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи