Версія для друку
День довкілля - 2019

День довкілля2019 3Традиційно в квітні відзначається день дов­кілля в Україні та всесвітній день Землі.

У рамках заходів до Дня довкілля члени Вінницької обласної організації ВЕЛ провели ак­цію «Посади дерево – збережи планету». 6 квітня викладачі Вінницької академії неперервної освіти спільно зі студентами висадили в селі Комарів (Вінницький район, річка Вороновиця, права при­тока Південного Бугу) понад 1500 саджанців дубів та сосен.

Члени Волинської обласної організації ВЕЛ провели природоохоронні заходи у парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва «Словʼянський» (м. Володимир-Волинський). 20 квітня під керівництвом Н. В. Диньковської вони прибрали мальовничу «Княжу алею» та територію біля джерел, які під­тримують гідрологічний режим р. Луги.

Активіст Ківецівського районного осередку ВЕЛ А. Козацька розробила і у березні-квітні провела екологічні екскурсії для учнів Воротнівської ЗОШ I–II ступенів на території Воротнівського ботаніч­ного заказника.

У с. Рудники Маневицького р-ну активісти Маневицького районного осередку ВЕЛ провели акцію «Захистимо наші ліси», в якій взяли участь учні місцевої школи під керівництвом М. О. Да­нильчука. Вони очистили два поруби у ландшаф­тному заказнику «Рудниківський» Колківського лісогосподарства і виса­дили саджанці сосни.

День довкілля2019 219 квітня члени Дніп­ропетровської обласної організації ВЕЛ взяли участь у підготовці та проведенні засідання круглого столу «Тримісячник з охорони водних біоресурсів – 2019», присвяченого Дню довкілля та Дню Землі.

У школах Слов’янського та Олександрійського районів, місті Слов’янськ Донецької області акти­вісти Всеукраїнської екологічної ліги за підтримки народного депутата України Олега Недави, заступ­ника голови екологічного комітету Верховної Ради України, провели екологічний тиждень. В рам­ках заходу координатор ВДС «Екологічна варта» Людмила Шпортюк та Степан Тимочко, помічник народного депутата О. Недави, провели цікаві уроки і тренінги з питань захисту довкілля та зба­лансованого розвитку.

До Дня довкілля члени Закарпатської обласної організації ВЕЛ спільно з Басейновим управлін­ням річки Тиси та міжрайонними управліннями водного господарства впорядкували прибережні смуги річок та прилеглу територію вздовж водо­захисних дамб. Активісти ліги разом з фахівцями Виноградівського міжрайонного управління вод­ного господарства прибрали захисну смугу річки Тиса в населених пунктах Гетеня й Теково, прибе­режні смуги меліоративних каналів «Старий Батар» та «Новий Батар», упорядкували водомірний пост на дамбі р. Тиса.

День довкілля2019 5Активісти Ужгородського районного осередку ВЕЛ разом з фахівцями Ужгородського міжрайон­ного управління водного господарства очистили від сміття прибережну захисну смугу р. Уж, впоряд­кували територію біля перекачувальних насосних станцій.

Члени Рахівського районного осередку ВЕЛ і пра­цівники Тячівського міжрайонного управління водного господарства прибрали від побутового сміття водоохоронну зону річки Шопурка в селищі Великий Вичків Рахівського району, зібравши більше 8 м3 сміття.

День довкілля2019 10Традиційно за ініціативи Тернопільської обласної організації ВЕЛ була проведена науково-практична конференція «Довкілля і здоров’я». Цього року вона пройшла 25-26 квітня у Тернопільському націо­нальному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України і була присвячена пам’яті жертв аварії на ЧАЕС.

24 квітня у приміщенні бібліотеки для дорос­лих голова Тернопільської ОО ВЕЛ Вадзюк С. Н. зустрівся з учнями Тернопільського вищого про­фесійного училища технологій та дизайну. Степан Несторович подарував бібліотеці тритомну «Еколо­гічну енциклопедію» та підбірку журналів «Еколо­гічний вісник». Він розповів про роботу обласного осередку ВЕЛ, залучення громадських організацій, влади і науковців до спільної мети – збереження природи. У своєму виступі він торкнувся теми гло­бального потепління на планеті, яке є однією з го­ловних причин втрати біологічного різноманіття, бо загрожує вимиранню багатьох видів флори і фауни, особливо рослин, оскільки вони не здатні до швид­кої адаптації.

День довкілля2019 918 квітня на базі Національного тех­нічного університету «Харківський політехнічний інститут», за підтримки Харківської обласної орга­нізації ВЕЛ відбувся ІІІ Всеукраїнський екологічний форум для школярів.

Цього року заявки на участь прийшли з Волин­ської, Одеської, Полтавської, Чернігівської та інших областей України. Учасники, які змагалися в номі­націях проект, есе, комікс, отримали подяки, а пе­реможці – грамоти, дипломи та цінні подарунки.

23-24 квітня відбулася студентська секція що­річної міжнародної науково-технічної конферен­ції «Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів. Утилізація відхо­дів». Традиційно її проводить кафедра безпеки життєдіяльності та інженерної екології Харківського національного університету будівництва та архітек­тури за сприяння ВЕЛ.

День довкілля2019 6Впродовж квітня члени Правління Херсонської обласної організації ВЕЛ брали активну у часть в об­говоренні участі активу у стратегічній екологічній оцінці (CEO) Стратегії розвитку області в 2019-2024 рр. Херсонська міська організація ВЕЛ здійснила інспектування зелених масивів міста (Дубки, парк Таврійський, парк Таврійське поле). Виявлене на­магання бізнес-структури оформити у користування частини площі зеленого масиву «Дубки» – активісти ВЕЛ звернулися до міської ради щодо оскарження цього рішення.

Каховський, районний осередок ВЕЛ провів оцінку стану берегів малої річки Кам’яниха. Станом цієї річки районний осередок ВЕЛ опікується не один рік. Члени Генічеського районного осередку ВЕЛ здійснили рейди узбережжям, оцінивши готовність до збору ТПВ під час літнього відпочинкового сезону.

Члени Хмельницької обласної організації ВЕЛ стали учасниками екочеленджу «Чистий Хмель­ницький» і разом з викладачами кафедри екології та студентами Хмельницького національного універ­ситету прибрали прибережно-захисну смугу річки Кудрянки у межах м. Хмельницького.

20 квітня активісти ВЕЛ долучились до облаш­тування та прибирання Ботанічного саду Хмель­ницького національного університету.

День довкілля2019 124 квітня Хмельницька обласна організація ВЕЛ виступила співорганізатором круглого столу «Про­блеми сталого (збалансованого) розвитку Хмельниць­кої області». У його роботі взяли участь викладачі кафедри екології Хмельницького національного університету, студенти спеціальностей «Екологія» та «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)», представники Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Управління екології та контролю за благоустроєм міста виконкому Хмельницької міської ради, члени Хмельницької обласної організації ВЕЛ.

17 квітня Камʼянець Подільський районний осередок ВЕЛ виступив співорганізатором XI Моло­діжної науково-практичної конференції «Молоді дослідники – природі Поділля».

18 квітня члени ВЕЛ взяли участь в екологіч­ному диспуті «Живої природи душа розмовляє», який проводився у міському ліцеї.

День довкілля2019 4Учасників заходу ознайомили з унікальним біорізноманіттям Кам’янеччини, територія якої входить до НПП «Подільські Товтри», пробле­мами охорони та збереження навколишнього природного середовища. Захід завершився еко­логічною грою.

В рамках відзначення Дня довкілля-2019 Чер­нівецька обласна організація ВЕЛ спільно з Ба­сейновим управлінням водних ресурсів річок Прут та Сірет, Кельменецьким і Сторожинецьким міжра­йонними управліннями водного господарства упо­рядкували 40 га території, ліквідували 38 сміттє­звалищ, висадили 140 дерев та 145 кущів, на площі 15 га створили газони, прибрали від сміття 22 км берегової лінії та розчистили 5 джерел.

В рамках акції «Буковинські первоцвіти», спільно з Чернівецькою обласною організацією ВДС «Екологічна варта» організували учнів до охо­рони ранньоквітучих рослин. У дендрологічному парку «Стебник» долучились до акції «Посади де­рево миру» і висадили рослини, які парку передав Ботанічний сад Чернівецького національного уні­верситету ім. Ю. Федьковича.

День довкілля2019 8Активісти обласної організації ВЕЛ долучилися до створення ділянки лісових культур на території Буденецького лісництва на честь працівників лісо­вого господарства країни – учасників АТО, що за­гинули при виконанні військового і громадянського обов’язку на сході України. Цим підтримали добру ініціативу Товариства лісівників України увікові­чнити нам’ять лісівників-героїв створенням моло­дих лісопосадок. Висаджено 400 деревець гінкго, вирощених працівниками Чудейського лісництва.

День довкілля2019 720 квітня Чернігівською обласною організацією ВЕЛ з нагоди Дня довкілля проведений пізнаваль­но-екскурсійний марафон «Екосистеми Чернігів­ського Полісся», у якому взяли участь 32 ентузіа­сти. Він стартував у РЛП «Ялівщина» (м. Чернігів), де члени Чернігівського міського осередку ВЕЛ на чолі з Олександром Карпенком після проведення екологічної акції з прибирання рекреаційної зони лісу мандрували екологічною стежкою «Дивосвіт природи Ялівщини». 22 квітня члени Наукової ради Чернігівської ОО ВЕЛ разом з активістами Ріпкинського районного осередку ВЕЛ на чолі з Володими­ром Попругою досліджували синузії весняних ефе­мероїдів у лісових екосистемах. В Городнянському районі члени Наукової ради Чернігівської ОО ВЕЛ Олександр Лукаш та Валентина Шевченко з ак­тивістами Ліги із с. Бурівка обговорили проблему інтенсивної інвазії адвентивних бур’янів до агроекосистем. Висловлюємо щиру вдячність усім акти­вістам екологічного руху, які конкретними діями стверджують любов до неньки-України та нашої спільної домівки – планети Земля!

Пам’ятаймо, що чисте довкілля – це наше май­бутнє!