П'ятниця 29 бер. 2024
Сучасний стан та проблеми поводження з відходами в Україні

tpv

 

Сучасний стан та проблеми поводження з відходами

в Україні

Євген Рибальченко, директор

ТОВ «РЕВЕЙСТ», м. Київ

 

Тверді побутові відходи (ТПВ)

Екологічні стандарти, зокрема чистота повітря, води, якість продуктів харчування, є основою комфортного життя.

Про екологічні проблеми в Україні не прийнято було говорити впродовж десятиліть через популізм влади, несформованість громадянського суспільства, протидію бізнес-структур. Але тривала цілеспрямована й послідовна робота громадських організацій усе ж таки знайшла підтримку як серед населення, так і в кабінетах чиновників.

Вислів «сміття – це гроші», який впродовж довгих років побутував у суспільстві, поступово замінюється розумінням того факту, що за чисте довкілля без звалищ, брудного повітря, та отруєних водойм необхідно платити.

Екологічні проблеми України не унікальні, майже всі країни ЄС 30-40 років тому зіткнулися з чимось подібним і нині мають успішний досвід їх вирішення. Сьогодні екологічні стандарти, які діють в країнах ЄС, повинні стати для України безальтернативним дороговказом, оскільки дадуть можливість забезпечити якісний рівень життя через досягнення достатньо високих стандартів чистоти навколишнього середовища.

Діюча в ЄС директива ЄС 2008/98 / ЄС визначає порядок заходів (закони, нормативи, регулятивні норми), виконання яких забезпечує досягнення та підтримання найвищих екологічних стандартів і, відповідно, якість життя людей (схема).

 Чому тверді побутові відходи (ТПВ) є шкідливими для довкілля і людини?

ТПВ - це все, що ми викидаємо щоденно до сміттєвих баків, які стоять біля наших будинків. До потрапляння у смітник усі ці речі роблять наше життя комфортним і жодним чином нам не шкодять.

Наразі в Україні лише у 496 населених пунктах на прибудинковій території встановлені контейнери для роздільного збору побутових відходів. Кількість діючих сортувальних ліній на полігонах – 21, у 14 населених пунктах вони ще будуються. Кількість заводів з перероблення побутових відходів – 1 (м. Рівне – цементний завод). У Києві працює сміттєспалювальний завод; у Люботині та Харкові - сміттєспалювальні установки. На 9 полігонах облаштовано систему вилучення біогазу. Перевантажених сміттєзвалищ - 960 одиниць, а таких, що не відповідають нормам екологічної безпеки – 1138. 

 

Поводження з ТПВ в Україні традиційно має такий алгоритм:

  • Щоранку ми викидаємо все сміття в один великий контейнер поряд з нашим будинком.
  • Сміттєвоз завантажує сміття до кузова і спресовує його у 4-5 разів за обсягом, у кузові сміттєвоза все змішується й утворюється мішанина.
  • Сміття вивозять до найбільшого сміттєзвалища і там залишають без жодного подальшого перероблення.
  • За декілька діб залишки їжі починають розкладатись (гнити), продукуючи оцтову кислоту.
  • Суміш води та оцтової кислоти вступає в хімічні реакції з іншими частинами ТПВ, унаслідок чого утворюється отруйна рідка суміш з нестабільним хімічним складом, яку спеціалісти називають фільтратом.
  • Газоподібні продукти розкладу ТПВ мають бридкий запах та негативно впливають на органи дихання людей, шкодять рослинам.
  • Через 2-3 тижні після потрапляння ТПВ на звалище, унаслідок складних біохімічних реакцій, у товщі сміття утворюється біогаз, який у літній період може самозайматись, призводячи до горіння сміттєзвалищ.
  • Під час горіння сміття у повітря потрапляють сотні видів шкідливих і небезпечних газоподібних сполук.

Детальніше Стаття "Сучасний стан та проблеми поводження з відходами в Україні"

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи