Версія для друку
30 листопада – Всесвітній день домашніх тварин

День домашніх тваринІдея свята була озвучена в італійській Флоренції на конгресі прихильників руху на захист природи у далекому 1931 році. Саме тоді представники численних екологічних організацій та природоохоронних спільнот висловили свою готовність проводити масові заходи, спрямовані на виховання почуття відповідальності за усіх тварин, одомашнених людиною.

Цього дня проводяться найрізноманітніші заходи: пікети на захист тварин від жорстокого поводження, флешмоби на підтримку створення притулку або клініки для тварин, виставки кішок і собак. Хтось цього дня дозволяє своїм домашнім вихованцям робити все, що завгодно (рвати шпалери, гризти меблі та капці, їсти зі столу), або купує своєму вихованцю силу-силенну його улюблених ласощів.

Говорячи про домашніх тварин, не варто забувати, що це не лише кішки, рибки, хом¢яки, змії чи собаки. Життя людини давно залежить від сільськогосподарських домашніх тварин, які забезпечують її продуктами харчування (молоком, маслом, сиром, м¢ясом, жиром, медом, яйцями), сировиною для виготовлення одягу і взуття (хутро, вовна, пух, перо, кокони шовкопряда). А ще вони перевозять важкі вантажі і працюють на полях.

domashni tvaryny 1Це свято вчить нас намагатися вирішувати проблеми беззахисних домашніх тварин, ніколи не кидати їх напризволяще. Ось чому гаслом цього дня стала крилата фраза з повісті Антуана де Сент Екзюпері «Маленький принц»: «Ти назавжди відповідаєш за тих, кого приручив».

Останніми роками світом шириться акція «Дзвіночок», в рамках якої відвідувачі зоопарків дзвенять одну хвилину, привертаючи цим увагу до проблем наших менших братів.