Версія для друку
Громадськість вимагає перевірки підприємств, діяльність яких пов’язана із впливом на довкілля

До сьогоднішнього дня проведення перевірок підприємств, діяльність яких пов’язана із впливом на довкілля, відбувається за запитами та під тиском громадськості.

Згідно Закону України  «Про державний бюджет України на 2018 рік» у Закон  України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», внесені зміни в ст. 6, згідно до якої «Дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України» http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1728-19.

Станом на 8.02.2018 року КМУ такого переліку не затвердив, і невідомо, чи буде віднесено Державну екологічну інспекцію до контролюючих державних органів, які мають право здійснювати перевірки підприємств.

Саме тому Всеукраїнська екологічна ліга підготувала законопроект щодо внесення змін до ст.2  Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Зокрема, пропонується не поширювати дію цього Закону на відносини, що виникають під час «реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.»

Але поки що, ці зміни не ухвалені Верховною Радою України. Науковці, представники природоохоронних організацій та громадські активісти вже звернулись до прем’єр-міністра України з проханням включити Державну екологічну інспекцію до переліку контролюючих державних органів, що мають право проводити позапланові перевірки згідно до ст.6 Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»

Порівняльна таблиця до проекту Закону України

Пояснювальна записка до проекту Закону України

Звернення до Гройсмана