Версія для друку
«Паперову» утилізацію небезпечних відходів пропонує ДП “Укреко-ойл”
11 січ. 2017

Нещодавно підприємство “Південна залізниця” оголосила тендер на утилізацію небезпечних відходів, яке виграло Північне регіональне представництво ДП “Укреко-ойл”. Воно підпорядковується Міністерству екології та природних ресурсів України. Не маючи власної матеріально-технічної бази для виконання цього тендеру, ДП “Укреко-ойл” вирішило залучити субпідрядниками компанії «Микитртуть» та «Микит-сервіс».

До почату воєнних дій на Сході України «Микитртуть» здійснювало утилізацію небезпечних відходів у м. Горлівка (Донецька область) і наразі воно перереєстровані у м. Харків. Проте, потужності і матеріально-технічна база досі знаходять на непідконтрольній території, тому фактична утилізація відходів у найближчий час неможлива.

Підприємство «Микит-сервіс» зараз знаходиться на окупованій території у м. Горлівка, що унеможливлює співпрацю з ним. Тобто, це означає, що підпорядкована Мінприроді установа порушує законодавство і свідомо не збирається утилізувати відходи.

Варто зазначити, що відповідно до тендеру вартість робіт складає  601 138,68 грн. Ситуація, що склалася з ДП “Укреко-ойл” демонструє, що у Міністерстві екології та природних ресурсів України досі існують корупційні схеми, завдяки яким «відмиваються» значні суми державних коштів.

Тема небезпечних відходів вже давно використовується для різноманітних спекуляцій, в результаті яких тони токсичних речовин опиняються в ярах, річках або поблизу населених пунктів. В результаті «перевірки» ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами, Міністерством екології та природних ресурсів України було вилучено ліцензії у багатьох підприємств, в тому числі у тих, хто насправді має необхідні потужності та досвід роботи. Тепер зрозуміло для чого це було влаштовано – щоб віддавати тендери ось таким сумнівним фірмам.

Читайте про це також в інтерв'ю з Тетяною Тимочко на УНН