П'ятниця 19 квіт. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти передачі Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка до комунальної власності м. Києва
20 лист. 2017

21321423423423423Всеукраїнська екологічна ліга стурбована запланованим рішенням Київської міської ради про передачу Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України (далі – ботанічний сад) до комунальної власності.

Проектом рішення Київської міської ради передбачено надання згоди Київською міською радою на безоплатне прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Києва Ботанічного саду, що належить до державної власності, із зобов’язанням використовувати за цільовим призначенням і не відчужувати в приватну власність.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги та науковці вважають недоцільним прийняття подібного рішення, оскільки завдання у науковій, освітній та екологічній сферах, що виконує Ботанічний сад, мають загальнодержавний характер та національне значення.

Ботанічний сад належить до природно-заповідного фонду України (130 гектарів заповідної зеленої зони на схилах Дніпра, де знаходяться історичні і культурні пам’ятки та цінності) та охороняється як національне надбання держави. Сьогодні Ботанічний сад за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень, займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи.aza 02l

Одним з головних завдань ботанічного саду є проведення досліджень в галузі охорони природи, створення бази для збереження генофонду рослин і всього біологічного різноманіття, а також просвітницька діяльність з питань екології та використання рослин.

Якісне виконання цих завдань є неможливим на рівні міста, оскільки діяльність органів місцевого самоврядування не спрямована на розвиток та проведення науково-дослідницької діяльності. При цьому Київська міська влада не має досвіду управління і адміністрування в цій галузі, що може призвести до зниження ефективності наукової роботи, досліджень та розробок й втрати іміджу Ботанічного саду не тільки в Україні, але й на міжнародній арені.

Звертаємо увагу на те, що проект рішення не відповідає вимогам чинного законодавства, що регулюють особливості правового статусу нерухомого майна НАН України.

573Київською міською радою під час підготовки проекту рішення не враховано особливості правового статусу НАН України, у віданні якої знаходиться Ботанічний сад.

Згідно ст. 1 Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» НАН України заснована на державній власності та фінансується з Державного бюджету України, а також з інших, не заборонених законодавством України, джерел фінансування.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» ініціатива щодо передачі об’єктів права державної власності може виходити від НАН України.

В силу ст. 3 Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» НАН України вносить пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо передачі об’єктів майнового комплексу НАН України у комунальну власність.

Відчуження нерухомого майна НАН України та галузевих академій наук і організацій, що віднесені до їх відання, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ст. 5 цього Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу»).

Згідно п. 8.14. Статуту НАН України відчуження нерухомого майна НАН України і організацій, що перебувають у віданні НАН України, здійснюється з дозволу Президії НАН України в порядку, визначеному законодавством.

Всупереч визначених законодавством особливостей правового режиму майна НАН України, київська влада самостійно ініціює питання передачі Ботанічного саду до комунальної власності без погодження з Кабінетом Міністрів України та Президією НАН України.

З огляду на це, Всеукраїнська екологічна ліга, вимагає від Київської міської влади припинити протиправну діяльність та переглянути зміст проекту рішення. Також ВЕЛ звертається до Прем’єр-міністра України щодо збереження статусу Національного ботанічного саду ім. М. Гришка НАН України.

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи