П'ятниця 29 бер. 2024
Проблема обрізання крон дерев в Україні
06 лют. 2017

Останніми роками набула поширення радикальна обрізка дерев у містах України (топінг). Видаляють цілком здорові гілки й залишають тільки стовбур. Після такого знущання дерево вже не може залишатись повноцінним.

Найменш витривалими до топінгу є береза, клен, біла тополя, ясен, каштан, дуб. Вони гинуть відразу або повільно всихають. Такі види, як липа, верба, в’яз є стійкішими, але в пошкоджені місця потрапляють різноманітні патогенні мікроорганізми та гриби і починається процес гниття. Досить часто внаслідок обрізання крони дерева вкриваються хмарою пагонів, які мають неестетичний вигляд і тягнуть усі соки зі стовбура.  Тривалість життя таких дерев коливається в межах 5-10 років.

Під час топінгу зрізають таку значну частину крони, що це порушує добре сформоване в дорослого дерева співвідношення розміру кореневої системи до крони і тимчасово припиняє здатність дерева виробляти поживні речовини. Гілки, які проростають після формування, є набагато слабшими за ті, які виросли природним шляхом.

Основною функцією листя є поглинання шкідливих викидів промисловості та виділення кисню за рахунок фотосинтезу. Голий стовбур не може вбирати забруднення. До того ж, алеї неправильно обрізаних дерев псують естетичний вигляд міста.

В українському законодавстві чітко прописано, що за пошкодження зелених насаджень правопорушник несе адміністративну або кримінальну відповідальність. У статті 270-1 Кримінального кодексу зазначено, що «умисне знищення або пошкодження об’єктів благоустрою карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі до трьох років».

Стаття 153 Адміністративного кодексу повідомляє: “Знищення або пошкодження зелених насаджень у населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони тягнуть за собою накладення штрафу”.

 Постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1999р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж на 30% її довжини. В іншому випадку на зловмисника накладається штраф.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти масового, хижацького обрізання крон дерев і наполягає на притягненні до відповідальності винних у злочинах.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи