Версія для друку
«Недоробив» - так працює Мінприроди України
24 квіт. 2017

Всеукраїнська екологічна ліга веде активний моніторинг діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України. З 2016 року Міністерство перевірило 74 суб'єкти господарювання, які мають ліцензії на проведення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Серед них у 45 компаній ліцензії анульовано, 29 компаній отримали розпорядження усунути виявлені порушення.

Виявилось, що рішення Міністерства є тимчасовими, як флюгер. 10 квітня Державна регуляторна служба України (ДРС) повернула підприємствам, що займаються утилізацією небезпечних відходів їхні ліцензії.

Міністерство вирішило особливо не перейматись суттю справи, і замість того, щоб з'ясовувати відповідність матеріально-технічної бази новим ліцензійним вимогам, що повинні забезпечувати ефективні та екологічно безпечні процеси утилізації небезпечних відходів, з’ясувало правдивість поданих даних під час отримання ліцензії в 2012, 2013 чи в 2014 роках. Тому Державна регуляторна служба України перевірила первинну документацію ліцензіатів того періоду, коли було подавано заявку на ліцензію, і встановлено її відповідність.

Але навіть у цьому випадку Мінприроди так і не визнало свої помилки, і замість цього спрямувало екологічну інспекцію розбиратись з тими підприємства, яким вдалося відновити ліцензію.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає дії Мінприроди у сфері поводження з небезпечними відходами неефективними з ознаками корупції та для розв’язання проблем з небезпечними відходами необхідно необхідно прийняти Програму поводження з небезпечними відходами до 2030 року, яка б охоплювала всі види небезпечних відходів, зокрема відпрацьовані шини, люмінесцентні лампи, батарейки, побутову та оргтехніку, непридатні пестициди, промислові відходи та ін.