Версія для друку
Чорнобильска катастрофа: 31 рік потому
26 квіт. 2017

300px Четвертий реактор ЧАЕС 198626 квітня – сумна дата з нашої історії, яку знає вся планета. Це день, коли 31 рік тому сталася найбільша в історії людства техногенна аварія – вибух на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, що мав катастрофічні наслідки.

За 25 років Незалежності на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи з українського бюджету було виділено приблизно 650 мільярдів гривень – це майже нинішній бюджет України.

Слід зазначити, що всі ці цифри є приблизними. Адже підрахувати суму опосередкованих втрат економіки надзвичайно важко. Але, найголовніше, що у цих втратах не враховано втрати здоров’я та працездатності людей, а також збитки для довкілля.

З 31 березня 2017 року в межах 30-кілометрової зони відчуження розпочав роботу Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, варто зазначити, що Всеукраїнська екологічна ліга наполягала на створенні саме природного, а не біосферного заповідника на території Зони відчуження. Це б дозволило попередити будь-яку господарську діяльність на цій території та зберегти сформовані за 30 років екосистеми.

Сьогоднішні туристичні екскурсії в Чорнобиль не мають бути розвагою, так як досі не було проведено ґрунтовних досліджень, які могли б визначити рівень радіоактивного забруднення на постраждалих територіях та упевнити про цілковиту безпечність використання зон навіть із залишковим радіоактивним забрудненням.

Зважаючи на величезну потенційну небезпеку АЕС та проблеми з ядерними відходами, Україна зможе здійснити перехід до збалансованого розвитку тільки віддавши перевагу альтернативним джерелам енергії (сонячна, вітрова, теплова, використання біомаси).