Версія для друку
Пожежа на складі з отрутохімікатами в Києві
25 квіт. 2017

Активісти та експерти Всеукраїнської екологічної ліги стурбовані наслідками пожежі на складі з отрутохімікатами в м. Києві, яка сталася у складському приміщенні Державного підприємства «Органічна хімія» Національної Академії наук України» (вул. Красноткацька, 60). Підприємство виробляє органічні та неорганічні хімічні речовини, добрива, азотні сполуки, пестициди та іншу агрохімічну продукцію, фармацевтичні продукти, препарати і матеріали. На складі зберігалася продукція підприємства. Пожежу гасили кілька годин, вона супроводжувалася вибухами ємностей з хімікатами, а вогнище спалаху заливали водою ще кілька днів.

Спалювання хімічних речовин, пестицидів є вкрай небезпечним для довкілля та здоров’я людей. Хімічні препарати є шкідливими для людини і навколишнього середовища. Потенційна загроза полягає як у гострій токсичності у разі потрапляння до організму людини або тварин, так і в хронічній дії, в кумулятивному ефекті, в міграції залишків пестицидів водними й повітряними шляхами на значні відстані. Нагромадження хімічних речовин і сполук, пестицидів у деяких органах відбувається непомітно. Але коли кількість їх досягає певного рівня, вони призводять до порушення функцій цих органів, захворювання й зниження стійкості організму. Токсикація організму може спричинити появу злоякісних пухлин (головним чином пухлини печінки), хромосомні порушення, підвищення інтенсивності мутаційного процесу, що пов’язано зі збільшенням частоти прояву спадкових хвороб обміну, аномалій розвитку тощо.

Зважаючи на небезпечність наслідків пожежі, не було вжито негайних заходів щодо контролю вмісту небезпечних речовин в атмосферному повітрі, ґрунті та ґрунтових водах.

Лише через тиждень після пожежі на місце події виїхали співробітники Державного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА та фахівці Держпродпотребслужби для того, щоб провести заміри повітря.

Як повідомив начальник Державного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Р. Ткачук, за результатами проведених  досліджень встановлено, що «Поки по 14 найнебезпечнішим хімічним речовинам в атмосферному повітрі перевищення не спостерігається. Є дуже неприємний запах, але це наслідок пожежі. Це промзона, поряд немає житлових будинків, тому нікого не евакуювали. Керівництво підприємства організовує збирання залишків ємностей і утилізацію всього, що є на складі. З приводу вивезення забрудненого ґрунту рішення буде прийято окремо, після того, як буде прибрана конструкція складу і проведено аналіз ґрунту».

Оскільки заміри складу повітря були проведені через тиждень, то їхній результат є необ’єктивним через розсіювання речовин в атмосферному повітрі. Невідомим залишається рівень забруднення повітря шкідливими речовинами в перші години після пожежі та його ймовірний вплив на довкілля та здоров’я людей.

З огляду на це, Всеукраїнська екологічна ліга вимагає здійснити необхідні заходи щодо встановлення якісних і кількісних характеристик наслідків пожежі та негайного припинення їхнього небезпечного впливу на довкілля та здоров’я людей, зокрема:

- провести лабораторно-інструментальні дослідження складу ґрунту та ґрунтових вод;

- здійснити утилізацію небезпечних відходів, що утворилися внаслідок пожежі із залученням підприємств, які мають ліцензію на поводження з небезпечними відходами, оскільки ДП «Органічна хімія» НАН України» не має такого права й не може самостійно утилізувати сміття;

- розробити та реалізувати систему поводження з небезпечними речовинами та відходами в м. Києві.