Четвер 28 бер. 2024
Поїздка на полігон твердих побутових відходів (с. Стадниця Вінницький район Вінницької області)
19 квіт. 2017

Викладачі кафедри екології, природничих та математичних наук КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти»,  викладачі та студенти двох груп Вінницького національного аграрного університету,  представники громадських організацій - Всеукраїнської екологічної ліги,  «Рось», «Терен», з участю Осадчука І. С., першого заступника начальника Вінницької Держекоінспекції, здійснили поїздку на полігон твердих побутових відходів (ТПВ).

113213

Всіх без винятку вразили об’єми цього звалища, яке функціонує з 1985 року. Однак, як повідомив завідувач кафедри екології, природничих та математичних наук КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» Мудрак О. В., на цей момент екологічна ситуація значно поліпшилась, аніж це було 10 років тому, коли сюди звозили сміття звідусіль, і хто хотів, тут його й перебирав. У ті часи не проводилось жодних заходів щодо дотримання будь-яких норм безпеки. Зараз КУП «ЕкоВін» вивозить ТПВ і відповідає за цей полігон. На території полігону встановлено пункт сортування сміття, є установка, яка працює на біогазі й виробляє електроенергію за «зеленим тарифом», створено робочі місця. Осадчук І. С. звернув увагу на те, що хоч і виросли тарифи за комунальні послуги, але плата за вивезення сміття не змінилася. Він також зауважив, що майже вся Європа на смітті заробляє, і так як ми плануємо стати членом ЄС, то неминуче теж маємо цьому навчитись. 

Мудрак О. В. зазначив, що ЄС планує до 2020 року повністю заборонити полігонне захоронення ТПВ, а з 1.01.2018 року всі ми маємо почати сортувати ТПВ за фракціями. Наразі у Вінницькій області розробляють кластерну модель стратегії поводження з ТПВ.ка4уакуа

Учасники поїздки обговорили можливість проведення спільних заходів для дітей та молоді з Державною екологічною інспекцією, Департаментом екології та природних ресурсів, Всеукраїнською екологічною лігою та іншими громадськими організаціями. Сама поїздка наочно продемонструвала, що еколого-патріотичне виховання є невід’ємною складовою національно-патріотичного виховання. Під час спілкування з колегами стало зрозумілим, що потрібно частіше здійснювати подібні поїздки і більше звертати увагу на такі насущні екологічні проблеми. 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи