П'ятниця 29 бер. 2024
Якими є екологічні засади збалансованого регіонального розвитку?
13 трав. 2016

06210 - 11 травня 2016 року на базі Прикарпатського національного університету та Івано-Франківського обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти за підтримки міжнародного проекту програми TEMPUS IV "Екологічна освіта для Білорусі, Росії та України" і Івано-Франківської обласної державної адміністрації відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Екологічні засади збалансованого регіонального розвитку». Співорганізатором конференції виступила Всеукраїнська екологічна ліга.

На конференції обговорювали шляхи, проблеми і перспективи сталого регіонального розвитку та інші актуальні питання екології, охорони навколишнього середовища, екологічної освіти, безпеки та політики. У рамках програми заходу працювали три секції за наступними напрямками: екологічна освіта і наука; охорона природи та розвиток екологічної мережі; екологічна безпека, політика та моніторинг довкілля.

Під час відкриття конференції з вітальним словом виступили голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, проректор з наукової роботи університету, професор Андрій Загороднюк, директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віктор Кімакович та інші. 

Тетяна Тимочко у своєму виступі торкнулася однієї з найгостріших проблем Івано-Франківської області – хижацького вирубування лісів. Згідно з офіційними даними щороку в Україні вирубується близько 20 млн м3 деревини. Ще на початку ХХ ст. ліси займали до 95 % поверхні гір. Після суцільних або непродуманих рубок схили втрачають здатність затримувати вологу та створюють небезпеку сходження снігових лавин або селів. Опади безперешкодно стікають до річок викликаючи їхнє переповнення і розливання.

Крім цього, вирубування карпатських лісів зумовлює зменшення біорізноманіття, знищення ареалів рідкісних видів флори і фауни, загибель цінних природних екосистем та негативний вплив на клімат усієї України.

13151732 1543547565951334 2128739435780590852 nТетяна Валентинівна презентувала кафедрі екології та біології Прикарпатського національного університету тритомне видання Екологічної енциклопедії.

Під час роботи пленарного засідання піднімалися питання розвитку екологічної освіти та підготовки педагогічних кадрів в цьому напрямку; обговорювалися проблеми охорони природи, зокрема, збереження фіторізноманіття та розвитку екологічної мережі; визначалися цілі збалансованого розвитку для України – сталого використання економічної, соціальної та екологічної складової держави. На пленарному засіданні виступили доктор хімічних наук, професор, провідний науковий співробітник Університету Латвії Бендерс Юріс; кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з наукової роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Барабаш; доктор біологічних наук, професор кафедри екології та охорони природи Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Олександр Лукаш; доктор біологічних наук, професор кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, директор Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва імені П.С. Пастернака Василь Парпан та інші.

Під час другого дня роботи конференції був проведений круглий стіл на тему «Проблеми та перспективи екологічного підприємництва: європейський досвід та національні особливості». Також учасники конференції відвідали історичний центр Івано-Франківська, Обласний краєзнавчий музей, Бастіонний комплекс та ознайомилися з особливостями роботи підприємства "Чиста флора", яке спеціалізується на виготовленні фіточаїв з лікарських рослин, джемів, варення, на зборі грибів та ягід, проведенні екскурсій.

За підсумками роботи конференції були окреслені основні загрози та сформовані пропозиції щодо екологічних засад збалансованого розвитку. Значними проблемами є: недостатня інформація щодо стану біорізноманіття, низький рівень екологічної свідомості громадян і посадовців, недостатній  контроль за дотриманням   природоохоронного законодавства з боку компетентних органів, нерівномірна представленість природних оселищ у природно-заповідному фонді, фрагментарність моніторингових досліджень. 

IMG 192611 травня провідні експерти Всеукраїнської екологічної ліги здійснили робочий виїзд до місць незаконного вирубування лісу поблизу м. Яремче (Івано-Франківська область). Там в глибині лісу вони побачили цілі безлісі галявини, повалені дерева та річки, засмічені гілками і стовбурами дерев.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи