Версія для друку
Прес-конференція «Екологічний стан водойм України. Причини та наслідки забруднення води та замору риби у річках».
14 лип. 2016

IMG 1743 213 липня 2016 р. відбулася прес-конференція «Екологічний стан водойм України. Причини та наслідки забруднення води та замору риби у річках».

У прес-конференції взяли участь голова Всеукраїнської екологічної Ліги Тетяна Тимочко, голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка, Голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація рибалок України» Олександр Чистяков.

Тетяна Тимочко під час свого виступу зазначила, що активісти Всеукраїнської екологічної ліги проводять постійний моніторинг та здійснюють громадську оцінку стану забруднення річок по всій території України. Скиди забруднюючих речовин у водойми спричинюють не лише масовий замор риби, страждають також дикі водоплавні птахи! На її думку, основними причинами критичної ситуації, яка склалася сьогодні з водними ресурсами, є:

-  систематичне забруднення поверхневих вод промисловими та побутовими стоками, третину яких скидають неочищеними або недостатньо очищеними;

-  незаконна забудова природоохоронних прибережних смуг;

-   необдумане будівництво численних малих і великих гідроспоруд на річках.

Все це у поєднанні з аномальною спекою та швидким нагріванням води в мілководних річках і спричинило екологічну катастрофу.

 

Про проблему у ЗМІ (24 канал)

 

Андрій Заїка зауважив, що річки мають здатність до самоочищення, але нині такий процес відбувається дуже повільно. В основному це пов’язано з великою кількістю забруднюючих речовин, які потрапляють у воду. Зараз досить небезпечним чинником, що негативно впливає на самоочищення річок, є замулення. Розв’язати цю проблему можна шляхом очищення русел річок та дренажних каналів. Питання виділення коштів на такі природоохоронні заходи входить до повноважень органів місцевого самоврядування, які повинні постійно здійснювати відповідні заходи, щоб запобігати замуленню річок.

Олександр Чистяков наголосив, що і в минулому році траплялись непоодинокі факти отруєння водойм побутовими та промисловими скидами. Тим паче, що майже протягом двох років діяв мораторій на проведення перевірок контролюючими органами, в тому числі й у природоохоронній сфері. Громадські організації не раз ініціювали прийняття Верховною Радою України ряду законів у природоохоронній сфері, які могли б поліпшити ситуацію. Зокрема, необхідно прийняти законопроект, який зобов’язав би місцеві органи влади винести в натуру природоохоронні берегові території.

 

8F9B2481 1653 4861 9287 3E237FF8AD89 w987 r1 s