Версія для друку
У Житомирській області мешканці виступили проти розроблення титанових родовищ
16 лют. 2016

IMG 015611 лютого 2016 року у с. Давидки (Народицький район) відбулися громадські слухання, присвячені питанню розробки родовища ільменіт-апатитових руд, які використовуються для виробництва титану. У засіданні взяли участь представники місцевої влади, фірми-розробника, громадських природоохоронних організацій, місцеві мешканці та активісти.

Розроблення титанових родовищ призводить до значного погіршення стану навколишнього середовища, оскільки в процесі видобування сильно порушується поверхневий шар ґрунту, забруднюються підземні води, здійснюється вирубка лісу та знищуються ареали мешкання різних видів флори і фауни. «Титанові війни» на Житомирщині вирують вже декілька років. У 2012-2013 роках велася боротьба за недопущення видобування титанових руд підприємством НАК «Надра України» на території декількох районів Житомирщини. Тоді громадськість добилася скасування дозволу на розробку родовищ, і з тих пір населення дуже гостро реагує на будь-яку спробу «притягнення» рішень щодо видобування корисних копалин без врахування громадської думки. Тому, не дивно, що населення с. Давидки рішуче виступило проти розроблення ільменіт-апатитових руд на території їхнього району.

IMG 0224Обурення місцевих мешканців є цілком зрозумілим, оскільки і на цей раз приватні підприємці спробували домовитися з владою без зайвого шуму. Це майже вдалося, оскільки перш ніж місцеві мешканці дізналися про плановане розроблення родовища, підприємство «ДБР-3» вже отримало згоду від Народицького лісгоспу та Заліської сільської ради.  Більше того, рішення про надання погодження  «ДБР-3»  щодо отримання спеціального дозволу на користування  надрами виносилося на засідання сесії Житомирської обласної ради ще у серпні та вересні 2015 року.

На громадських слуханнях  представники компанії «ДБР-3» намагалися представити процес видобування руди як абсолютно безпечний промисловий процес. Зокрема, геолог Мельник Олександр Володимирович зазначив, що видобування буде здійснюватися шахтним способом, проте місцеві активісти представили документи, у яких зазначено, що для видобування буде використовуватися шахтно-кар’єрний спосіб.

Великий сумнів у громади викликала сама компанія «ДБР-3», оскільки у документах про реєстрацію юридичної особи вказаним видом діяльності є «здавання в оренду власного нерухомого майна». Виникає справедливе питання яке відношення вона має до надровидобувної діяльності, проте керівники компанії не змогли чітко відповісти на це питання.

IMG 0322Координатор екологічних проектів Всеукраїнської екологічної ліги Галімова Марія у своїй доповіді зазначила, що будь-яка виробнича діяльність супроводжується екологічними ризиками і тому населення має чітко їх усвідомлювати перш ніж надавати свою згоду. Видобування титанових руд кар’єрним способом супроводжується забрудненням підземних вод, накопиченням порожньої породи, вирубуванням лісу та знищенням природних систем. Зокрема, в Іршанську (Житомирська область), де знаходиться гірничо-збагачувальний комбінат, користуються виключно привозною водою.

Крім цього, будь-якою виробничою діяльністю мають займатися кваліфіковані спеціалісти, які мають дозвільну документацію та необхідне обладнання. Тому не можна допустити щоб невідомі пройдисвіти користуючись незнанням людей почали нищити цінні екосистеми Полісся.