П'ятниця 29 бер. 2024
Бізнес-структури продовжують нищити природу, прикриваючись «альтернативною енергетикою»!
12 лют. 2016

Активісти Всеукраїнської екологічної ліги з Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей із з усіх сил намагаються недопустити будівництво Верхньодністровського каскаду ГЕС.

Варто зазначити, що Івано-Франківська ОДА в кінці грудня ухвалила рішення про заборону погодження питання розміщення ГЕС уздовж Дністра в той час, як Тернопільська обласна рада виключила з порядку денного засідання проект рішення про накладення мораторію на будівництво нових ГЕС на Дністрі в межах області.

Наслідками спорудження ГЕС, зокрема, є: перегородження річки і створення водосховищ, а отже і затоплення родючих заплавних земель, зміна природного гідрологічного, гідрохімічного, гідробіологічного режимів річки та локальних кліматичних умов, зменшення чисельності або зникнення популяцій багатьох цінних видів риб, замулення дна річок. Подібним прикладом є каскад гідроелектростанцій на Дніпрі, наслідком будівництва якого стала фрагментація та замулення р. Дніпро, затоплення 709 900 га земель та перетворення екосистеми з річкової на озерно-річкову з відповідним сповільненням рівнів водообміну і самоочищення.

Окрім цього, Верхньодністровський каскад ГЕС заплановано розташувати на заповідних територіях національного природного парку «Дністровський каньйон», частині природних комплексів національного природного парку «Хотинський» та частині Галицького національного природного парку.

Проведемо прості математичні розрахунки: в Україні за рік середньому виробляється 165 млрд кВт-год електроенергії. ПАТ «Укргідроенерго» в рамках діяльності Верхньодністровського каскаду ГЕС планує в рік виробляти 830 млн кВт-год, тобто, від загальнодержавного обсягу електроенергії це всього 0,5 % (!). Пустопорожні обіцянки керівництва підприємства постачати «дешеву» енергію селянам не передбачено ні на законодавчому рівні, ні технічними умовами, тому, що енергія, вироблена цими ГЕС спочатку йде до загальнодержавного вузла та лиш потім розділяється між регіонами. З обігу земель для сільськогосподарського використання буде виведено сотні гектарів родючих ґрунтів, а площа дзеркала водосховища складе 4 649 га (!)

З огляду на це, Всеукраїнська екологічна ліга ініціює проведення засідання Національної екологічної ради України з представниками органів місцевого самоврядування Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей, обласних управлінь водних ресурсів, наукових установ, та громадськості під час якого буде обговорено негативні екологічні, економічні та соціальні наслідки спорудження ГЕС та представлено позицію НЕРУ щодо будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи