П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Аварія на Чорнобильській АЕС – 30 років потому
26 квіт. 2016

web 126 квітня 2016 року Україна та світ  з сумом згадують події Чорнобильської катастрофи, адже виповнилося рівно 30 років з дня найпотужнішої в історії ядерної аварії. Хоча Чорнобильська атомна станція знаходиться в Україні, найбільше тоді постраждала Білорусь, на територію якої потрапило приблизно 60% забруднення. Частина радіоактивного пилу осіла на територіях європейських країн (Швеція, Фінляндія, Австрія), які власне першими почали бити на сполох, тоді як в Україні люди ще нічого не знали про аварію та величезну небезпеку, пов’язану з нею.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (International Nuclear Event Scale) аварія на Чорнобильській АЕС отримала максимальні 7 балів, оскільки у довкілля потрапила рекордна кількість радіоактивних речовин – до 14×1018Бк. Було забруднено територію площею 53,3 тис км2. Тисячі людей загинули, ще більше були «тимчасово» відселені з забруднених територій, проте вже ніколи не повернулися додому.

Багато хто вважає атомну енергетику «зеленою», оскільки для її виробництва не спалюється викопне паливо, а протягом експлуатації атомних станцій забруднення довкілля є мінімальним порівняно з тепловими електростанціями. Проте, варто пам’ятати про масштабність та руйнівну дію радіоактивного забруднення у разі непередбачуваної ситуації. До речі, вірогідність аварії на атомній електростанції до 1986 року вважалася надзвичайно низькою або майже неможливою. Всього через 25 років після аварії на ЧАЕС внаслідок землетрусу було зруйновано атомну електростанцію «Фукусіма-1» (Японія, 2011 р.), внаслідок чого було забруднено 55 тис. км2 території.

Розчарування чекає і тих, хто вважає атомну енергію дешевою. Вірити у це можна було лише на початку атомної ери. Тепер час, коли атомні станції вичерпують свій ресурс, коли відбулися аварії на АЕС (найпотужніша у нас, в Україні), коли за багато років там і не створено в усьому світі технології із знешкодження і утилізації ядерних відходів, – саме тепер, цілком вочевидь, ми розуміємо, що атомна енергія вже зараз дорожча ніж енергія «вугільна» та «газова».

Зважаючи на величезну потенційну небезпеку АЕС та проблеми з ядерними відходами, Україна зможе здійснити перехід до збалансованого розвитку тільки віддавши перевагу альтернативним джерелам енергії (сонячна, вітрова, теплова, використання біомаси).

Прес-конференція Голос UA "Чорнобиль 30 років потому. Чи є майбутнє у Зони відчуження?"

коні Фото антон ЮхименкоХоча зараз у Зоні відчуження вирує дике життя, проблема радіоактивного забруднення нікуди не зникла. Особливу небезпеку тепер і в майбутньому становлять «довгоживучі» радіонукліди, викинуті в результаті аварії на Чорнобильській АЕС: Sr90 (період піврозпаду 29 років), Cs137 (30 років), Pu239 (24 000 років) та ізотопи деяких інших трансуранових елементів.

Всеукраїнська екологічна ліга наполягає на створенні саме природного, а не біосферного заповідника на території Зони відчуження. Це дозволить попередити будь-яку господарську діяльність на цій території та зберегти сформовані за 30 років екосистеми. Натомість, створення біосферного заповідника, на якому наполягає Міністерство екології та природних ресурсів України, є небажаним, оскільки у цьому випадку передбачається створення зон, які можуть використовуватися з господарською метою. Досі не було проведено ґрунтовних досліджень, які могли б визначити рівень радіоактивного забруднення на постраждалих територіях та упевнити про цілковиту безпечність використання зон навіть із залишковим радіоактивним забрудненням.

Автори фотоматеріалів: Сергій Мельніков, Антон Юхименко.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи