Версія для друку
Національна екологічна рада України обговорила ситуацію у галузі природно-заповідного фонду
08 квіт. 2016

IMG 8929Нещодавно стало відомо про те, що Міністерство екології та природних ресурсів України надіслало головам керівникам органів місцевого самоврядування листи з проханням погодити звільнення директорів найбільших національних природних парків та заповідників України. Громадські природоохоронні організації надзвичайно обурені цим фактом, у зв’язку з чим 8 квітня 2016 року відбулося засідання Національної екологічної ради України, під час якого було обговорено питання кадрової політики Мінприроди та стану об’єктів природно-заповідного фонду.

IMG 8965Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Національної екологічної ради України, привітала учасників засідання та зазначила, що стан заповідної справи  є одним з головних показників стану довкілля у країні. На жаль, не на всіх територіях ПЗФ в Україні зберігається заповідний режим. Крім офіційно дозволеного природокористування, на їхніх територіях трапляються непоодинокі випадки приватної господарської чи комерційної діяльності.

Збереження об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) та обмеження господарської діяльності на цих територіях має бути одним з головних завдань державної екологічної політики. У Проекті реформування природоохоронної галузі України, який розробила громадськість, передбачено створення Державного агентства природоохоронних територій, завданням якого є створення та підтримання діяльності об’єктів і територій природно-заповідного фонду та національної екологічної мережі України.

Сьогодні Мінприроди України не в змозі захистити свої національні природні парки. Більше того, воно сприяє «вимиванню» кращих кадрів природозаповідної сфери.

Національна екологічна рада України вимагає призначати без конкурсу на посади керівників, які пройшли атестацію у Мінприроди, мають фахову підготовку та багаторічний досвід роботи у заповідній справі, зокрема:

-Зінченка Олександра Івановича, директора національного природного парку «Гетьманський»;

-Пророчука Василя Васильовича, директора національного природного парку «Гуцульщина»;

-Біляка Михайла Васильовича, директора Яворівського національного природного парку;

-Шульгу Олександра Олександровича, директора Ічнянського національного природного парку;

-Капірулю Олексія Михайловича, директора національного природного парку «Деснянсько-Старогутський»;

-Кисляка Василя Михайловича, директора природного заповідника «Горгани»;

-Симоненко Ніну Василівну, директора Мезинського національного природного парку;

-Роженка Миколу Васильовича, директора Нижньодністровського національного природного парку.

Недава Олег Анатолійович, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, під час свого виступу зазначив, що показник заповідності становить 6,08 % від загальної площі України і є одним з найменших серед країн Європи. Конвенцією про охорону біологічного різноманіття, сторонами якої є 193 країни світу, серед яких і Україна, поставлено завдання до 2020 року підвищити площу заповідних територій до 17 % на суходолі та до 10 % в межах морських акваторій. На жаль, досягнення цих показників поки що є фантастичною мрією, оскільки природоохоронці щоденно ведуть важку боротьбу за збереження хоча б існуючих територій.

Усі директори, які представлені до звільнення, пропрацювали у природоохоронній сфері багато років, досконало знають особливості управління об’єктами ПЗФ. Їхнє усунення з посад призведе до деградації цієї галузі та перетворення заповідних об’єктів на комерційно-розважальні установи, які не матимуть жодного відношення до збереження цінних природних територій.

Олег Анатолійович підкреслив, що бере особистий контроль над вирішенням цього питання.

IMG 8977Іваненко Ігор Борисович, директор департаменту заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України зазначив, що це засідання є дуже важливою з огляду на те, що тиски у сфері природно-заповідної справи збільшуються. Верховна Рада України не прийняла зміни до законодавства про Природно-заповідний фонд, тому, незрозумілим питанням залишається хто керує наразі керує об’єктами ПЗФ на місцевому рівні: Департаменти екології обласних державних адміністрацій чи територіальні органи Мінприроди, які були ліквідовані ще в 2011 році.

Він пояснив, що Мінприроди у своїх діях керувалося тим фактом, що завершився термін дії контрактів з тими директорами об’єктів ПЗФ, про яких йдеться мова. Контракти вкладаються на п’ятирічний термін і для них він закінчився.

Їхні звільнення погоджувалося з головами місцевих державних адміністрацій, після чого усі керівники були призначені виконуючими обов’язки.

Він зазначив, що підписав службову записку, у якій пропонується укласти контракт терміном на 5 років без проведення конкурсного відбору з О. І. Зінченком, В. В. Пророчуком, М. В. Біляком, О. О. Шульгою, О. М. Капірулею, В. М. Кисляком, Н. В. Симоненко та М. Ю. Дербаком. Проте, 7 квітня 2016 р. на Мінприроди надійшов лист, підписаний Прем’єр-міністром України А. П. Яценюком, у якому сказано, що у зв’язку з суспільною значимістю цього питання, КМУ просить забезпечити контроль за проведенням відповідного конкурсу.

Членами Національної екологічної ради України було погоджено відкрите звернення до Голови Верховної Ради України В. Б. Гройсмана щодо дій Мінприроди України стосовно керівників національних природних парків та природних заповідників (текст додається).