П'ятниця 19 квіт. 2024
Затримано шукача металу у Зоні відчуження
06 квіт. 2016

Чорнобильська Зона відчуження вже давно стала осередком браконьєрства, оскільки тонни покинутого металу та гектари лісу завжди приваблювали бажаючих заробити. Саме тому існує серйозна проблема обігу радіоактивного металобрухту, деревини, продуктів тваринництва та рослинництва.

Як повідомляє Головне управління Національної поліції в Київській області, нещодавно було затримано жителя Поліського району Київської області, який намагався вивезти із Зони відчуження близько 100 кг металу. На жаль, такі випадки не поодинокі, і ймовірніше за все браконьєрство та нелегальна діяльність у Чорнобильській зоні відбувається за згоди лісівників і контролюючих органів.

Всеукраїнська екологічна ліга наполягає на створенні природного заповідника на території Зони відчуження. Це дозволить зберегти сформовані за 30 років екосистеми та попередити будь-яку господарську діяльність на цій території. Натомість, створення біосферного заповідника, на якому наполягає Міністерство екології та природних ресурсів України, є небажаним, оскільки у цьому випадку передбачається створення зон, які можуть використовуватися з господарською метою. Досі не було проведено ґрунтовних досліджень, які могли б визначити рівень радіоактивного забруднення на постраждалих територіях та упевнити про цілковиту безпечність використання зон навіть із залишковим радіоактивним забрудненням.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи