Версія для друку
Громадськість проти випалювання вугілля у Лугинах
06 лип. 2016

13615448 1699237087007046 7409542574919457602 n5 липня 2016 року голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко взяла участь у зустрічі голови Лугинської райдержадміністрації Чижа В. О. із місцевими мешканцями та представниками громадськості. Розглядалося питання випалювання деревного вугілля.

Випалювання деревного вугілля несе за собою не лише шкоду довкіллю, а й призводить до негативних економічних та соціальних наслідків.

Серед екологічних наслідків можна виділити такі:
• Безконтрольне вирубування лісових масивів.
• Викиди шкідливих речовин в атмосферу (водяна пара, гази піролізу, метилацетат, етилацетат, мурашиний та оцтовий альдегіди, метиловий спирт, вуглеводні, мурашина, оцтова, пропіонова, масляна, валеріанова кислоти, феноли та ін.).
• Викиди радіонуклідів піж час спалювання забрудненої деревини, яку везуть із Чорнобильської зони відчуження.
• Випадання кислотних дощів.

Економічні наслідки:
• Збільшення витрат на лікування «професійних» захворювань місцевих мешканців (захворювання дихальних шляхів, слизових оболонок та очей, онкологічні захворювання).
• Витрати на ліквідацію негативних наслідків надзвичайних подій, які сталися через вирубку лісів (наприклад, повені, селі, зсуви). 
• Агропромислові втрати місцевих мешканців. 
• Втрати надходжень до місцевих бюджетів внаслідок ведення нелегального бізнесу випалювачами.

Соціальні наслідки:
• Погіршення стану здоров’я місцевого населення.
• Вплив на домашнє господарство та худобу.
• Відсутність соціальних гарантій та захисту робітників у випадку надзвичайних ситуацій на виробництві.

13599837 1699236980340390 6609225444000881428 nКрім того, хочу зазначити, що даний вид діяльності здійснюється зі згоди й підтримки місцевої влади та правоохоронних органів. 
Зокрема, голова Лугинської РДА Чиж Василь Олександрович видав погодження на випалювання деревного вугілля, на основі яких управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА видало дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. При тому, лише два підприємства з багатьох та території Лугинського району мають дозволи на дану господарчу діяльність, а надходження до місцевого бюджету за останні 6 місяців склали лише 80 тисяч гривень.

Нагадаємо, що 15 червня експерт Всеукраїнської екологічної ліги Оксана Коханюк брала участь у громадських слуханнях «Правомірність випалювання деревного вугілля на території селища Лугини та Лугинського району», які були організовані громадською еколого-експертною радою селища. Під час слухань було наголошено на позиції проти випалювання деревного вугілля та необхідності дотримання природоохоронного законодавства. Рішенням слухань стало заборонити випалювання деревного вугілля на території смт Лугини та Лугинського району.

Всеукраїнська екологічна ліга продовжить боротьбу проти цього незаконного «бізнесу». Зокрема, активісти нашої організації вже підготувати відкрите звернення до Президента України з проханням звільнити голову Лугинської районної державної адміністрації Чижа В. О. та звернення до Міністра внутрішніх справ України з вимогою звільнити начальника Лугинського відділення поліції Коростенського відділу поліції ГУНП в Житомирській області Приходька С. В. у зв’язку із невідповідністю займаним посадам та невиконанням службових обов’язків.