Версія для друку
У Київській області 400-літнім дубам загрожує знищення
22 трав. 2015

duby knyagini olgi1Місцеві мешканці с. Новосілки (Вишгородський район, Київська область) звернулися до Всеукраїнської екологічної ліги з проханням допомогти зупинити хижацький видобуток піску на території ботанічної пам’ятки природи «Дуби княгині Ольги».

Починаючи з липня 2014 року фірма «Соббі» видобуває пісок безпосередньо біля дубів, віком понад 400 років. Варто зазначити, що видобуток веде та сама фірма, яка у 2013 році  намивала пісок у м. Києві, загрожуючи руйнуванню Південного мосту через зсунення його паль.  Тоді у Дніпрі виявили заглибини до 18 метрів, які утворилися внаслідок роботи земснарядів.

На цей раз зазначене підприємству загрожує знищенню багатовікових дерев, які мають високу меморіальну, історичну та естетичну цінність. Головною небезпекою для дубів є порушення кореневої системи внаслідок розмивання ґрунту та утворення кар’єрів, які заповнюються водою. Відомо, що старі дерева є надзвичайно вразливими до антропогенного впливу.

Охоронне зобов’язання щодо ботанічної пам’ятки оформлено на Новосілківську сільську раду, проте жодних заходів з припинення господарської діяльності фірми «Собі» не було вжито.

Докладніше