Четвер 28 бер. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга зібрала та відправила на утилізацію понад 14 тон відпрацьованих батарейок
26 січ. 2015

foto batareyka6Вже третій рік поспіль Всеукраїнська екологічна ліга за активної участі Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» проводить всеукраїнську громадську природоохоронну кампанію «Батарейкам – утилізація!». За цей час було встановлено 518 контейнерів у всіх регіонах України та зібрано більше 14 тон відпрацьованих батарейок. Найбільше у 2014 році зібрали активісти Хмельницької області - 668 кг (з детальним списком пунктів збирання батарейок можна ознайомитися на сайті ВЕЛ http://www.ecoleague.net/diialnist/kampanii-na-zakhyst-dovkillia/batareikam-utylizatsiia/merezha-kampanii).

Оскільки жоден український завод не має ліцензії на утилізацію відпрацьованих джерел струму, наш партнер – компанія «Сігмас Еколоджі» відправляє зібрані батарейки у Францію на завод «Tredi». Він є широко відомим у світі, має всю необхідну документацію та значний досвід роботи.

 

CezJyWMEiv4

Довідково: Батарейки – це хімічні джерела струму, елементи яких вступають у реакцію, що під дією заряду перетворюється на електричну енергію. Ці елементи є токсичними та небезпечними, оскільки містять:

-       свинець (накопичується в нирках, спричинює нервові розлади, захворювання мозку);

-       кадмій (є токсичним для легенів та нирок);

-       ртуть (послаблює зір, слух, призводить до захворювань органів дихання, рухового апарату);

-       нікель і цинк (спричинюють дерматити);

-       луги (зумовлюють опіки слизових оболонок і шкіри).

Батарейки не знешкоджуються методами утилізації звичайного сміття і потребують спеціального оброблення для знешкодження. Розкладання однієї неправильно утилізованої пальчикової батарейки триває понад 20 років.

Одна відпрацьована батарейка, потрапляючи у довкілля, забруднює 400 л води або 20 м2ґрунту.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи