П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Загроза для питного водопостачання в столиці України
12 січ. 2015

У мікрорайоні Бортничі Дарницького району міста Києва відбулося масове отруєння мешканців питною водою. З 8 по 10 січня було госпіталізовано 45 осіб з діагнозом «гостра кишкова інфекція».

За даними Київської міської державної адміністрації, можливим фактором зараження людей стала питна вода, яка постачається комунальним локальним водопроводом, що перебуває на балансі Київського водоканалу.

Є ймовірність того, що стічні води Бортницької станції аерації потрапили до поверхневого стоку та дренували до підземних водоносних горизонтів, що призвело до забруднення артезіанських вод.

У КМДА прийняли рішення про проведення дезінфекції водогону та артезіанських свердловин. Протягом цього часу мешканці Бортницького району будуть забезпечуватися привозною водою.

Бортницька станція аерації вже багато років є «бомбою уповільненої дії», яка може дати про себе знати у будь-який момент. Встановлене у 60-х роках 20 століття обладнання не справляється з очищенням та знаходиться в аварійному стані. На станції регулярно відбуваються аварії, проте основною загрозою є масштабне забруднення річки Дніпро у разі відмови систем Бортницької станції.

Але, не тільки каналізаційні стоки загрожують стану водних об'єктів. У минулому році декілька разів відбувалося отруєння річки Коник (Київська область) непридатними пестицидами. Виявилося, що невелике підприємство отримало фальшиву ліцензію на утилізацію небезпечних відходів і промивало тару з-під пестицидів водою, яку потім зливали у річку, отруюючи рибу та спричинюючи захворювання у місцевого населення (докладніше тут).

Всеукраїнська екологічна ліга та інші природоохоронні громадські організації неодноразово наголошували на проблемному стані водних ресурсів, зокрема: скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти, застарілість та зношеність очисних споруд на підприємствах, аварійний стан каналізаційних мереж та ін.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги вважають, що для охорони та поліпшення стану водних об’єктів  Києва необхідно:

– здійснити інвентаризацію об’єктів господарювання в межах, встановлених водоохоронних зон та прибережних захисних смуг; в обов’язковому порядку підключити ці об’єкти (за їх рахунок) до міських каналізаційних мереж;

– посилити державний нагляд і контроль за скидами з підприємств і дотриманням режиму господарювання у водоохоронних зонах річок і дренажних каналів згідно зі ст. 218 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення»;

– реконструювати незадовільно працюючі очисні споруди каналізації та побудувати очисні споруди каналізації в населених пунктах, де їх немає.

– впровадити нову редакцію ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до якості води питної, призначеної до споживання людиною», в якій встановлено стандарти питної води, наближені до тих, що прийнято в Європі.

– заборонити будівництво на землях водного фонду;

– підприємства, які здійснюють виробничу діяльність, обладнати системою дощової каналізації з очисними спорудами для запобігання забрудненню водойм міста неочищеними дощовими водами;

– створити фонд, в якій будуть відраховуватися кошти від кожного квадратного метру новозбудованих площ в місті для реконструкції та модернізації станції аерації та каналізаційних мереж міста Києва;

– здійснити заходи з відновлення витоків річок.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи