Версія для друку
Відбулося засідання круглого столу "Екологічні проблеми Сумської області та шляхи їх розв’язання"
20 бер. 2015

Програма

19 березня 2015 року в рамках кампанії «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку» в м. Суми Всеукраїнська екологічна ліга провела круглий стіл «Екологічні проблеми Сумської області та шляхи їх розв’язання».

У засіданні круглого столу взяли участь: Сергій Литвиненко, заступник начальника управління екології та природних ресурсів Департаменту екології, паливно-енергетичного комплексу та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації, Геннадій Базаров, начальник Державної екологічної інспекції в Сумській області, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Віктор Черенков, заступник головного державного санітарного лікаря Сумської області, заступник начальника Головного управління Держсанепідслужби  в Сумській області, Іван Хомічов, голова Краснопільської селищної ради Сумської області, науковці, представники громадських природоохоронних організацій, ЗМІ.

TVНа початку засідання Тетяна Тимочко зазначила, що інтеграція екологічної складової в регіональні стратегії розвитку областей є запорукою розв’язання багатьох проблем, пов’язаних із забрудненням довкілля. Експерти Всеукраїнської ліги проаналізували проекти обласних Стратегій розвитку до 2020 року та дійшли висновку, що в більшості з них немає чітко визначеної екологічної складової, що є ключовою вимогою європейських директив, які наша держава має імплементувати відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Тому основною метою засідання круглого столу є внесення пропозицій щодо розв’язання екологічних проблем Сумської області для того, щоб потім вони були враховані під час формування розділу, присвяченому збереженню довкілля, в Стратегії розвитку Сумської області до 2020 року.

У 2014 році Всеукраїнська екологічна ліга започаткувала проект з надання допомоги місцевим громадам у формуванні Стратегічної цілі  «Екологічна безпека та збереження довкілля» та включення її до стратегій розвитку областей до 2020 року. Приведення їх у відповідність до вимог, викладених у європейських директивах, є вкрай необхідним, оскільки іноземні інвестори не планують виділяти кошти на екологічні проекти, які не мають формального визначення у стратегічних документах.

Litvinenko SumiСергій Литвиненко зосередив увагу на основних екологічних проблемах Сумської області, серед яких, зокрема: антропогенне забруднення атмосферного повітря, накопичення промислових та побутових відходів, наявність складів з непридатними пестицидами.

Він зазначив, що у 2013 році обсяги викидів у атмосферу становили 77,6 тис. т або 72,3 кг/особу. Основні проблеми у сфері охорони атмосферного повітря пов’язані з такими чинниками, як недосконалість законодавчого механізму видачі дозвільної документації та відсутність у суб’єктів господарювання можливості визначити фонові концентрації шляхом розрахунків.

В області накопичено понад 30 млн т промислових відходів, з яких 95% належать підприємству ПАТ «Сумихімпром» (залізний купорос та фосфогіпс). Більша частина цих відходів потрапляє на полігони, і лише незначний відсоток надходить на переробку.

Станом на 2015 рік з області було вивезено 108 т непридатних та заборонених до використання пестицидів, проте на складах їх залишилося ще близько 460 т. Сьогодні повністю очищеними від них є такі райони Сумської області як Великописарівський, Глухівський, Конотопський, Кролевецький, Тростянецький, Шосткинський та Ямпільський.

Zal Sumi 2Серед проблем поводження з відходами Сергій Литвиненко зазначив недосконалу схему санітарного очищення територій населених пунктів, зокрема прибережно-захисних смуг і зон масового відпочинку та низький відсоток охоплення послугами з вивезення відходів будинків приватного сектору та сільських районів.

Геннадій Базаров висвітлив проблему поводження з побутовими відходами у Сумській області. Він зазначив, що порушення умов їхнього зберігання та утилізації зумовлює забруднення довкілля, зокрема ґрунтів та підземних джерел водопостачання. Аналіз води з глибинних водоносних горизонтів показав, що навіть водоносні шари глибокого залягання забруднені важкими металами, ртуттю, формальдегідом та іншими отруйними речовинами.

Велику увагу він приділив полігону твердих побутових відходів, який знаходиться на відстані 10 км від м. Ромни в Сумській області. У січні 2013 року Державна екологічна інспекція в Сумській області прийняла рішення про закриття цього сміттєзвалища, оскільки його експлуатація здійснювалася з грубими порушеннями вимог екологічної безпеки. Однак, полігон продовжує експлуатуватися, що призводить до значного забруднення навколишнього середовища.

Cherenkov SumiВіктор Черенков зауважив, що згідно зі статистичними даними здоров’я людини на 52% залежить від стану довкілля, зокрема від якості питної води. У Сумській області централізоване водопостачання здійснюється з артезіанських свердловин, тому водопровідна вода є досить високої якості. Проте, у сільській місцевості спостерігаються підвищені концентрації заліза у воді, що зумовлює необхідність встановлення знезалізнювальних установок.

Homichev SumiІван Хомічов наголосив на важливості співпраці органів місцевого самоврядування, контролюючих органів та громадськості для ефективного розв’язання екологічних проблем. Він зазначив, що в сільській місцевості основною загрозою для довкілля є безвідповідальне поводження з побутовими відходами, оскільки відсутня система їхнього збирання та утилізації, а також спостерігається низький рівень екологічної поінформованості населення щодо необхідності сортування сміття.

Учасники засідання круглого столу підтримали рішення включити до Стратегії розвитку Сумської області до 2020 року Стратегічну ціль 4 «Екологічна безпека та збереження довкілля» та висловили пропозиції щодо розв’язання екологічних проблем області, які викладено в резолюції.