Версія для друку
Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Т.В. у спецпроекті ICTV «Україна 2041»
28 серп. 2014

До Дня незалежності України телеканал ICTV підготував спецпроект, у якому провідні експерти надавали прогнози щодо розвитку України до 2041 року.

Тетяна ТимочкоПро майбутню екологічну ситуацію розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Т.В. Вона зазначила, що ключовою проблемою для України стане нестача якісної питної води. У 2013 було скинуто на 129 млн т. неочищених вод більше ніж в попередньому році. Щороку кількість забруднених вод, що скидаються у поверхневі джерела України збільшується. Якщо ця тенденція не зміниться, річки більше не зможуть використовуватися в якості джерел питного водопостачання. До 2041 року 30-40 тис. населених пунктів не будуть мати доступу до якісної питної води. За останні 20 років з карти України зникло не менш ніж 20 тис. річок, а Дніпро перетворився на каскад водосховищ. Тому, будівництво нових гідротехнічних споруд (як наприклад Канівської ГАЕС) лише погіршить існуючу ситуацію.

В результаті глобальних змін клімату зростуть ризики для агропромислового комплексу України, оскільки на зрошення площ, де вирощуються сільськогосподарські культури, у південному регіоні не буде вистачати води. Полив забрудненою водою вже зараз призводить до засолення ґрунтів та погіршення якості продукції.

Тетяна Валентинівна зазначила, що надією на безпечне довкілля є ідея збалансованого (сталого) розвитку, яка вже впроваджена в багатьох країнах світу. Нажаль, в Україні ця модель розвитку не реалізується. Так, наприклад, частка енергії, виробленої з альтернативних джерел становить всього 7%, на відміну від європейських показників – 20-50%.

Необхідно зменшувати податковий тиск на тих виробників, що використовують енергоощадні технології, і таким чином заохочувати підприємців до модернізації секторів економіки. Якщо в майбутньому Україна піде цим шляхом, це зумовить покращення стану навколишнього середовища та збільшить енергетичний потенціал країни.

Докладніше >>>