П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Урочищу «Холодний Яр» планують надати статус національного природного парку
28 серп. 2014

Залишки скіфських курганів та трипільських поселень, руїни підземних церков та печер, земля, укрита лісом з тисячолітніми дубами, окроплена кров’ю козаків-гайдамак та партизанів – усе це Холодний Яр. Унікальний лісовий масив, який розташований у Черкаській області, за кількістю археологічних, історичних, наукових об’єктів, (а їх тут налічується понад 150 найменувань) займає перше місце в Україні.

Уже кілька років поспіль науковці Черкащини, члени обласних організаційНаціонального молодіжного центру "Екологічні ініціативи" та Всеукраїнської екологічної ліги намагаються створити національний природний парк на основі земель урочища «Холодний Яр». За словами представниці НМЦ "Екологічні ініціативи" Ольги Галушко, активісти щоразу наштовхуються на шалений супротив землевласників. Багато хто з мешканців місцевих сіл не розуміють що означає статус «національний природний парк» і побоюються, що вони не зможуть вести у традиційний спосіб своє господарство.

16 липня 2014 року в Черкаській обласній державній адміністрації на засіданні робочої групи, яке провів заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль, було обговорено тему створення Національного природного парку в Холодноярському лісовому масиві. Зокрема, цього разу учасники поінформували про підготовку обґрунтування створення НПП та окреслили наступні кроки, зваживши всі позитивні сторони та ризики.

За результатами робочої зустрічі ухвалено рішення:

holodnyi yar

1) розробити проект створення Національного природного парку з орієнтовною площею 12 тис га, з них 3,5 тис га – з вилученням, близько 2,5 тис га –  заповідної зонита зоною рекреації – 7 тис га.

2) доопрацювати кошторис проекту створення національного природного парку, використовуючи картографічні матеріали з показом пропонованої території та функціональних зон.

3) внести зміни і доповнення до проекту обласної програми розвитку туризму, та подати її на розгляд сесії обласної ради

4) сформувати делегацію за участю сільських голів для поїздки до одного з національних природних парків України з метою ознайомлення з досвідом співіснування місцевої громади та об’єкту природно-заповідного фонду.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи