Четвер 28 бер. 2024
У США буде створений найбільший у світі морський заповідник
21 серп. 2014

Президент США Барак Обама оголосив про створення найбільшого в світі морського заповідника, який охоплюватиме сотні тисяч миль Тихого океану, а також озвучив новий план по боротьбі з незаконним рибальським промислом.
Пропозиція Обами полягає в розширенні Національного морського заповідника «Тихоокеанські віддалені острови» (Pacific Remote Islands Marine National Monument) у центральній частині Тихого океану з 225 тис. км ² до понад 2 млн. км ². Це б перетворило парк у другу найбільшу заповідну територію на планеті - як на землі, так і на морі. Його розміри у два рази перевищували б площу найбільшої нині заповідної території, яка знаходиться в Гренландії. Розширення меж заповідної зони планується здійснити вже цього року.

Менше 2% території Тихого океану зараз знаходяться під захистом, і тільки в половині з них діє заборона на рибну ловлю.
Нові розширені кордони будуть охоплювати також 241 глибоководну підводну гору, кожна з яких представляє собою унікальну екосистему. На деяких з цих гір ростуть корали, вік яких перевищує тисячу років. Також Тихоокеанські віддалені острови, включені в заповідник.

На сьогоднішній день під охороною США перебуває майже 1800 заповідних зон, в яких можна побачити красиві і незаймані рифи, місця, що представляють інтерес для підводних археологів, а також безліч дивовижних дайв-сайтів. Площі цих заповідників складають від 2.6 км ² до 362 км ² і розкидані по території від Арктики до південної частини Тихого океану, від узбережжя штату Мен до Карибського басейну і на захід, до Філіппінського моря.

У червні 2012 року влада Австралії оголосила про відкриття найбільшого в світі – на той час – морського заповідника біля своїх берегів. У його межі цілком включене Коралове море, з численними кораловими рифами і островами.
Австралія також оголосила про створення найбільшої в світі мережі морських заповідників, що покриває 3,1 млн квадратних кілометрів поверхні світового океану.
Число морських заповідників біля узбережжя Австралії буде збільшено з нинішніх 27-ми зон до 60-ти, що становитиме більше третини всіх територіальних вод країни.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи