Версія для друку
Громадськість – на сторожі водних ресурсів.
24 лип. 2014

Світовий досвід з охорони та відродження малих річок показує, що покращення їхнього стану можливо лише за умов збалансованого господарювання на усьому водозабірному басейні. Забруднення річок спільно з їх замуленням призводять до подальшого розвитку процесів деградації малих річок. Як наслідок, результативність самоочищення і формування природної якості води продовжує знижуватись.

Відсутність належного контролю з боку уповноважених органів державної та місцевої влади за територіями, що прилягають до малих річок може призвести до надзвичайних екологічних ситуацій, спричинити масову загибель риби чи інших живих організмів і негативно вплинути на стан здоров'я населення.

Яскравим прикладом, який підтверджує вищенаведені положення є надзвичайна ситуація, яка сталася в столиці України.

IMG 5479-1  

Інформація про масову загибель риби на річці Коник, що протікає по південно-східній околиці Києва, викликала широкий суспільний резонанс.

1 червня 2014 року в Голосіївському районі міста Києва на житловому масиві Корчувате в річці Коник було виявлено мор риби. За попередньою оцінкою експертів сума збитків, заподіяна природному середовищу склала 46 млн. грн.

Громадськість вже багато років б’є тривогу – острів став вигідним майданчиком для підприємств та частини місцевих мешканців, які потай скидають промислові та побутові відходи як в річку Коник, так і на прибережну територію острова. Також були виявлено декілька намивів піску. Такий занедбаний стан цього природного комплексу зумовлений відсутністю належного екологічного та муніципального контролю житлового масиву Корчувате.

IMG 5471-1

Одразу ж активісти звернулися до Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації. І через кілька днів за участі голови РДА та відповідних фахівців, представників громадськості районна влада провла виїзну нараду щодо з’ясування причин масової загибелі риби в річці Коник. Але порушення не припинилися.

12 липня відбулося повторне забруднення річки в результаті чого знову загинула риба, була отруєна вода, а державі було заподіяно збитки на суму понад 300 тис. грн.

16 липня, за ініціативи представників громадських організацій «Корчувате - наш дім» та Всеукраїнської екологічної ліги, перевірку дотримання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища здійснила Екологічна інспекція м. Києва. Під час перевірки інспектори взяли проби води та мулу річки Коник, притоки Дніпра, що протікає в межах острова Жуків.

Всеукраїнська екологічна ліга звернулась до прокуратори міста Києва зі скаргою на бездіяльність міських органів влади щодо припинення злочинної діяльності забруднювачів довкілля. Враховуючи те, що територія Жукового острова є об’єктом природно-заповідного фонду, громадські природоохоронні організації запропонували провести круглий стіл із залученням представників громадськості, Мінприроди України, Мінагрополітики України, контролюючих органів, муніципальної влади міста Києва та комунального підприємства «Плесо», на якому розглянути питання охорони природного комплексу острова Жукова та річки Коник.