П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

ВЕЛ допомагає лісгоспам повертати незаконно вилучені земельні ділянки.
17 лип. 2014

Нещодавно ВЕЛ надіслала до Вищого господарського суду України листа, у якому наголошувала на неупередженому розгляді касаційної скарги за позовом щодо визнання недійсним рішення сесії Харківської міської ради про передачу ОК «ЖБК «Зеленоград» під забудову земельної ділянки, що була у власності Данилівського дослідного держлісгоспу. Раніше держлісгосп звертався до ВЕЛ з повідомленням про порушення природоохоронного законодавства, інтересів лісгопу діями та рішеннями Харківської міської ради, Управління Держземагентства у м. Харкові та ОК«ЖБК «Зеленоград», а також просив взяти під контроль розгляд цієї справи.

Аналізуючи звернення держлісгоспу, експерти Всеукраїнської екологічної ліги прийшли до висновку, що спірна земельна ділянка відноситься до земель лісогосподарського призначення. А право на користування нею Данилівським держлісгоспом підтверджується планово-картографічними матеріалами лісовпорядкування. Це також підтверджено попередніми судовими рішеннями, у тому числі Вищого господарського суду України. Отже право Данилівського лісгоспу на постійне користування земельними лісовими ділянками підтверджено повністю.

Крім того, як зазначено органами прокуратури, не існує будь-яких відомостей про те, що ця спірна земельна ділянка вилучалася з постійного користування Данилівського дослідного держлісгоспу. Відсутні законні документи про зміну її цільового призначення. Не проводилось також розроблення проекту відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, і тим більше, не могло існувати його погодження та затвердження.

У своєму листі ВЕЛ наголошувала, що екологічна громадськість надзвичайно стурбована тим, що через злочинні схеми значні території лісів останніми роками вилучаються і використовується ділками для отримання незаконних прибутків. В Україні ліси відносяться до категорії екологічно вразливих ресурсів. Їх охорона,доглядта примноженняє одним з основних завдань, які визначені Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року».

У вівторок, 15 липня, Вищий господарський суд України розглянув касаційну скаргу у справі за позовом прокурора Ленінського району
м. Харкова в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області, Данилівського дослідного держлісгоспу до Харківської міської ради, Управління Держземагентства у м. Харкові та ОК «ЖБК «Зеленоград» про визнання частково недійсним рішення №13/10 ХLІ сесії V скликання Харківської міської ради від 24.02.2010р., визнання недійсними державних актів про право власності на земельні ділянки, зобов’язання скасувати запис про державну реєстрацію державних актів.

Згідно з постановою Вищого господарського суду України постанови Харківського апеляційного господарського суду, в апеляційному провадженні якого перебувала ця справа, та Господарського суду Харківської області скасовано. Справу направлено на новий розгляд.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи