Версія для друку
Всеукраїнська екологічна ліга закликає відмовитися від придбання живих ялинок
26 груд. 2014

Багато років поспіль протягом грудня Всеукраїнська екологічна ліга проводить акцію «Збережи ялинку».

Метою акції є екологічна просвіта громадян щодо наслідків масового вирубування новорічних дерев та формування у них почуття відповідальності за довкілля.

За даними Держлісагенства, щороку напередодні новорічних свят в Україні реалізують близько мільйона ялинок і сосен. До цієї цифри можна додати тисячі необлікованих дерев, що були зрубані браконьєрами.

Найбільше від вирубок напередодні свят страждають західні області України. Саме там хвойні дерева виконують головну роль у попередженні паводків, зсувів та селів, оскільки їхня коренева система утримує ґрунт та вологу.

Найсумнішим є те, що ялинки та сосни, які не були продані, залишаються покинутими на торгівельних майданчиках. Таким чином, спостерігається невідповідність попиту та пропозиції новорічних дерев, що призводить до нераціонального використання цінних лісових ресурсів.

collage photocat2

У 2007 році Всеукраїнська екологічна ліга в рамках акції «Збережи ялинку» організувала збір новорічних дерев, які залишилися після свят, та передала їх у Київський зоопарк для виготовлення підстилок у вольєрах тварин.

Багато хто купує штучні ялинки замість живих дерев, оскільки це допомагає зберегти ліс та сімейні кошти. Проте, не варто забувати, що у нашій країні немає налагодженої системи переробки пластику, тому штучні дерева врешті-решт перетворяться на відходи. До того ж, штучні ялинки можуть містити токсичні речовини, оскільки виробники не зобов’язані до сертифікації товару.

Розумною альтернативою можуть бути хвойні дерева у горщиках, які навесні можна висадити у ґрунт. Прикрасити оселю також допоможуть зимові композицї з ялинкових гілок. Нещодавно мешканці Києва мали змогу відвідати майстер-клас «Замість ялинки – зимовий букет», який провела Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» спільно з Всеукраїнською екологічною лігою.

У світовій практиці є багато прикладів раціонального поводження з новорічними деревами. Наприклад, мешканець одного канадського містечка після свят збирає у сусідів ялинки та годує ними оленів на своїй фермі. Також, зрубані ялинки можна подрібнювати та використовувати як добриво.

Всеукраїнська екологічна ліга закликає всіх громадян долучитися до акції «Збережи ялинку».

Будь свідомим – не рубай дерево!