П'ятниця 19 квіт. 2024
Івано-Франківська обласна рада не схвалила Проект Угоди на видобуток сланцевого газу
28 серп. 2013

20 серпня 2013 року Івано-Франківська обласна рада на засіданні 23-ї сесії не погодила Проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки «Олеська», між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська» на території області. Саме такого узгодження з органом місцевого самоврядування, на території якого будуть розроблятися родовища сланцевого газу, вимагає Закон України «Про угоди про розподіл продукції».

Після тригодинного обговорення проекту Угоди про розподіл вуглеводнів підтримали пропозицію лише 40 із 114 депутатів облради, в основному наближених до влади, – з Партії регіонів, Української народної партії, партії «Наша Україна».

Не голосували за цю угоду фракції «Батьківщина» та «Свобода».

На засіданні були присутні народні депутати України і міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

 

Більшість прикарпатських депутатів не задовольнили аргументи міністра про те, що «для України головною перспективою є використання запасів газу з нетрадиційних джерел, зокрема сланцевого, газу з шельфу Чорного моря».
Опозиційні депутати, зокрема представники партій «Батьківщина» та «Свобода» піддали нищівній критиці проект Угоди. Вони запитували представників уряду, чому регіональній робочій групі не було надано позитивний висновок державної правової, економічної та екологічної експертиз проекту, проведення яких вимагає стаття 11 Закону України «Про угоди про розподіл продукції».

Депутати наполягали, щоб Угода максимально враховувала інтереси краю. Для цього, за їхніми словами, Івано-Франківська облрада в особі комунального підприємства «ПрикарпатьеСланцГаз» повинна мати частку в Угоді не менше ніж 25%, що дасть можливість створити позабюджетний фонд для розвитку громад.

Стурбувало депутатів і те, що згідно з проектом Угоди держава відмовляється від імунітету для цілей Угоди, тобто, якщо інвестор порушує законодавство або положення Угоди, то держава звертається не в українські суди, а в Стокгольмський арбітражний суд. Таким чином, місцевим громадам у разі порушення їхніх прав доведеться захищати себе в Стокгольмі.

Але найбільше занепокоєння викликали ризики, пов’язані з розробкою родовищ сланцевого газу. Голова постійної комісії облради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму Андрій Троценко узагальнив їх: «На Олеську ділянку припадає 70% питної води Прикарпаття. Якщо вона буде забруднена, регіон очікує екологічне лихо. Свердловини не будуть знаходитись на об’єктах природно-заповідного фонду. Але горизонтальне буріння, передбачене в Угоді, може завдати їм шкоди».

Найбільше критичних зауважень пролунало з приводу застосування технології гідророзриву під час видобутку сланцевого газу, особливо враховуючи рекреаційний, туристичний та сільськогосподарський потенціал регіону.
Народний депутат України від партії «Свобода», голова парламентського комітету з питань екологічної політики Ірина Сех, яка навесні поточного року ініціювала проведення комітетських слухань щодо екологічних наслідків від видобутку сланцевого газу, під час розгляду питання в Івано-Франківській облраді заявила, що «в угоді (про розподіл продукції – ред.) прописані такі умови, що дозволять «Шеврон» перетворити на болото і пустелю сотні кілометрів України».

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи