П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Горлівку поступово очищують від отрути
26 вер. 2013

Громадськість настоює на необхідності рекультивації понищених хімією земель.

Майже два десятки років екологи Горлівки, Донеччини і всієї України били на сполох щодо ситуації на Горлівському хімзаводі. Ще до недавна на території заводу зберігалися тисячі тонн високотоксичних відходів виробництва тротилу і мононітрохлорбензолів. Проблема утилізації відходів виробництва Горлівського хімічного заводу особливо загострилася з 2001 року, коли підприємство повністю зупинилося. Відходи лежали просто неба в майже роз’їденій корозією тарі.

Мононітрохлорбензол – речовина першого класу небезпеки, яку ще називають «кров’яною отрутою». До людського організму потрапляє через органи дихання та через поверхню шкіри. МНХБ окисляє гемоглобін і кров втрачає здатність переносити кисень. При цьому вражається печінка, серце, кістковий мозок.

За даними, які надав начальник місцевого управління цивільного захисту населення Олександр Павелко, у 2013 році на утилізацію до Європи вивезено понад 441 тону хімічних речовин, остання партія яких була відправлена 19 вересня.

А 24 вересня до Горлівки прибули Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький, щоб з’ясувати нинішню ситуацію.

«Можу сказати, що надзвичайна ситуація, яка була тут тривалий час, ліквідована вже на 90 відсотків», – сказав голова облдержадміністрації А. Шишацький, а щоб повністю зняти питання, буде проведена додаткова експертиза. Водночас,

Міністр екології наголосив, що Міністерство знайде можливість, щоб в 2014 році питання Горлівського хімічного заводу були повністю зняті.

Однак, екологічна громадськість наголошує, що територія заводу і прилеглі землі й надалі будуть небезпечними для мешканців Горлівки. Природоохоронці закликають провести рекультивацію отруєних земель. Як наголосила Голова ВЕЛ Тетяна Тимочко, і тут йдеться не лише про Горлівку. Таких небезпечних об’єктів по всій Україні десятки. Це Калуш, звідки розпочався вивіз гексахлорбензолу, це території могильників, де зберігали тисячі тон непридатних до використання пестицидів. І навіть столиця, з її «Радоном» та «Радикалом», потребує відновлювальних заходів на понищених територіях. Т. Тимочко повідомила, що ВЕЛ та інші громадські організації, які входять до Національної екологічної ради звернулися до уряду з пропозицією взяти участь у розробці державної програми рекультивації отруєних земель.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи