П'ятниця 19 квіт. 2024
«НЕДОРОБИВ» - ТАК ПРАЦЮЄ МІНПРИРОДИ УКРАЇНИ

Всеукраїнська екологічна ліга веде активний моніторинг діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України. З 2016 року Міністерство перевірило 74 суб'єкти господарювання, які мають ліцензії на проведення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Серед них у 45 компаній ліцензії анульовано, 29 компаній отримали розпорядження усунути виявлені порушення.

Виявилось, що рішення Міністерства є тимчасовими, як флюгер. 10 квітня Державна регуляторна служба України (ДРС) повернула підприємствам, що займаються утилізацією небезпечних відходів їхні ліцензії.

Міністерство вирішило особливо не перейматись суттю справи, і замість того, щоб з'ясовувати відповідність матеріально-технічної бази новим ліцензійним вимогам, що повинні забезпечувати ефективні та екологічно безпечні процеси утилізації небезпечних відходів, з’ясувало правдивість поданих даних під час отримання ліцензії в 2012, 2013 чи в 2014 роках. Тому Державна регуляторна служба України перевірила первинну документацію ліцензіатів того періоду, коли було подавано заявку на ліцензію, і встановлено її відповідність.

Але навіть у цьому випадку Мінприроди так і не визнало свої помилки, і замість цього спрямувало екологічну інспекцію розбиратись з тими підприємства, яким вдалося відновити ліцензію.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає дії Мінприроди у сфері поводження з небезпечними відходами неефективними з ознаками корупції та для розв’язання проблем з небезпечними відходами необхідно необхідно прийняти Програму поводження з небезпечними відходами до 2030 року, яка б охоплювала всі види небезпечних відходів, зокрема відпрацьовані шини, люмінесцентні лампи, батарейки, побутову та оргтехніку, непридатні пестициди, промислові відходи та ін.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи