П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

На території Чорноморського біосферного заповідника планують збудувати санаторій

До нашої організації звернувся директор Чорноморського біосферного заповідника (ЧБЗ), стурбований наміром органів місцевої влади забудувати заповідну зону цього об’єкта.

Так, Херсонська обласна державна адміністрація намагається здійснити будівництво пансіонату на 980 місць  на території заповідної зони навколо східної мережі Потіївської ділянки ЧБЗ. Рішення про будівництво було прийнято відповідно до розпорядження голови Голопристанської районної адміністрації № 244 від 9.06.15. Враховуючи те, що територія зони Потіївської ділянки ЧБЗ входить до меж села Залізний Порт, Голопристанська РДА не мала повноважень розпоряджатися цією земельною ділянкою.

Варто зауважити, що, відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд» № 2456-XII від 16.06.1992, у заповідних зонах біосферних заповідників будівництво забороняється.

Херсонська обласна державна адміністрація посилається на те, що у керівництва ЧБЗ відсутній Проект організації території біосферного заповідника та охорони його природних комплексів. Забезпечення розроблення проектів організації території біосферних заповідників у 1994–1995 р.р. було покладено на Мінприроди України, яке цього не виконало. Зараз ЧБЗ планує розробити Проект організації території заповідника та Технічну документацію, проте для цього потрібні кошти. Втім, відсутність Проекту та даних у базі Державного земельного кадастру не свідчить про відсутність території заповідника та його заповідної зони. Зокрема, вона була визначена рішенням Голопристанської районної ради народних депутатів № 167/7 від 21.05.1985.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає категорично проти забудови заповідної зони у Чорноморському біосферному заповіднику, оскільки це спричинить значний антропогенний тиск на цінні природні комплекси. У результаті цього буде порушено заповідний режим ЧБЗ, а рідкісні види рослин і тварин опиняться під загрозою знищення. Загалом на території заповідника виявлено 29 видів тварин, занесених до Європейського червоного списку, та 124 – до Червоної книги України. 

Наша організація звернулася до Державної екологічної інспекції з вимогою перевірити законність планованого будівництва санаторію на території заповідної зони ЧБЗ.

Звернення ЧБЗ до Всеукраїнської екологічної ліги

 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи