Вівторок 16 квіт. 2024
Круглий стіл «Соціально-економічні, екологічні проблеми Щастинської міської територіальної громади та шляхи їх розв’язання» (29 квітня 2021 р., м. Щастя Луганської обл.)

КС Щастя 429 квітня 2021 року у м. Щастя Луганської області за ініціативи міської військово-цивільної адміністрації та підтримки Всеукраїнської екологічної ліги було проведено круглий стіл «Соціально-економічні, екологічні проблеми Щастинської міської територіальної громади та шляхи їх розв’язання». Метою засідання було обговорення необхідності розроблення стратегії розвитку Щастинської міської територіальної громади, проблемні питання життєдіяльності міста і сільських територій, які знаходяться у безпосередній близькості до зони розмежування і зазнають негативних наслідків російської військової агресії. 

У заході взяли участь представники місцевої влади, департаментів Луганської ОДА, громадськості, бізнес-структур, міжнародних організацій, сільські старости, науковці.

Олександр Дунєць, голова Щастинської ВЦА, відкриваючи засідання, наголосив на актуальності розроблення стратегії для подальшої ефективної роботи та розвитку громади, не зважаючи на військовий конфлікт. Особливої актуальності проблематика стратегічного планування місцевого розвитку набула у зв'язку з децентралізацією влади та реформою державного управління

imgonline com ua Compressed KKAyhKAAZw950UbAТетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги акцентувала увагу на проблемних питаннях, зокрема, забрудненні атмосферного повітря, водних ресурсів, ґрунтів;  масштабному розміщенню  побутових та  промислових відходів,  низькій якості питного водопостачання та водовідведення; незадовільному технологічному  стані  будівель та споруд, житлових будівель та інфраструктури, частина яких зруйнована в  результаті військових дій. Обмеження для розвитку громади створюють незадовільне  транспортне сполучення між населеними пунктами громади, району та регіону;  відтік працездатного населення внаслідок  близькості до зони військових дій; значній залежності місцевого бюджету  від офіційних трансфертів з державного бюджету.  Стратегію розвитку Щастинської міської територіальної громади необхідно розробляти з врахуванням  рішень уряду щодо трансформації вугільних регіонів та положень Указу Президента України №111 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня 2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації».

Про соціально-економічні, екологічні  загрози для місцевих громад на Сході України у зв’язку з закриттям вугільних шахт  до учасників круглого столу звернувся Сергій Чумаченко,  старший науковий співробітник Інституту стратегічних досліджень України. 

Сергій Олейніков, директор Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів та Ігор Маслюк, заступник директора  Департаменту ЖКГ Луганської ОДА  запропонували врахувати при розробленні місцевої стратегії  основні положення Стратегії області, яка вже затверджена. Це дасть можливість об’єднати зусилля і концентрувати бюджети.

Про розроблення Стратегії, яка має відбуватись з початку створення робочої групи, прийняття розпорядження перед її розробленням наголосила

Олена Барабанова, експерт з питань стратегічного планування ГО «Збалансований розвиток-Схід» розповіла учасникам про Дорожню карту розроблення Стратегії, і наголосила, що стратегічне планування сприяє подоланню фрагментарності та диспропорційності економічного, соціального й екологічного розвитку територій, а також посиленню довіри в системі відносин «влада — бізнес — громадянське суспільство».

Юлія Свистунова, координатор проєктів Всеукраїнської екологічної ліги акцентувала увагу на важливості поєднання у Стратегії розвитку міської територіальної громади економічної, соціальної та екологічної складових, як запорука сталого розвитку І презентувала проєкт опитувального листа для мешканців Щастинської міської територіальної громади, який розрахований на різні верстви населення: представників  органів/структурних підрозділів місцевого самоврядування, громадськості, соціальної сфери,  торгівлі, сфери послуг та бізнесу, працівників сільського господарства.

У процесі обговорення  активістка ГО «Культурна фортеця» Галина Калініна підняла питання щодо відновлення лісів, які були пошкоджені внаслідок пожеж, необхідності  запровадження системи поводження з побутовими. 

imgonline com ua Compressed GljKe6MiR1MtKTViУчасники круглого столу дійшли згоди щодо необхідності  розроблення Стратегії розвитку Щастинської міської територіальної громади до 2027 року, створення робочої групи з її підготовки. Олександр Дунєць, голова Щастинської ВЦА закликав усіх, хто зацікавлений у розбудові міцної, самодостатньої та згуртованої громади, долучитись до підготовки важливого управлінського стратегічного  документу.

На завершення засідання голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко на знак поваги,  з побажаннями миру, добробуту і процвітання подарувала Олександру Дунцю тритомну Екологічну енциклопедію.

 

Програма круглого столу

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи