Четвер 28 бер. 2024
Круглий стіл «Законодавче регулювання поводження з відходами в Україні» (11 березня 2015 р., м. Київ)

Програма

IMG 970211 березня 2015 року в приміщенні Великої конференц-зали Національної академії наук України відбулося засідання круглого столу «Законодавче регулювання поводження з відходами в Україні».

Організатори заходу – Всеукраїнська екологічна ліга та Екологічна Рециклінгова Асоціація України.

У засіданні круглого столу взяли участь Олег Недава, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Сергій Курикін, заступник Міністра екології та природних ресурсів України, Максим Барінов, начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Олег Кострикін, начальник управління  з питань  формування та  реалізації державної політики у сфері поводження з побутовими відходами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Альона Бабак, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Сергій Волков, керівник сектору енергетики та навколишнього середовища ПРООН в Україні, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнес-структур, які працюють у сфері поводження з відходами, громадських природоохоронних організацій, науковці, ЗМІ.

zal 2 11.03.15

Олег Недава зазначив, що швидкість накопичення відходів в Україні в кілька разів перевищує темпи їхньої утилізації, тому надзвичайно важливим є створення організованої системи поводження з побутовими та небезпечними відходами відповідно до вимог європейських директив. Такі заходи, як цей круглий стіл, є необхідними для налагодження співпраці між представниками органів державної влади, природоохоронних громадських організацій та науковцями. Завдяки цьому можливо виявити головні проблеми у цій сфери та знайти конструктивні рішення.

Ярослав Маркевич зауважив, що варто впроваджувати законодавчі ініціативи для вирішення проблем у сфері поводження з відходами.

Другим пунктом він зазначив, що необхідно спростити процедуру перевезення побутових відходів, оскільки складні механізми отримання права на вивіз сміття гальмують розвиток цього сектору.

KurikinАльона Бабак зосередила увагу на законопроектах, які нещодавно були подані на розгляд до Верховної Ради України, і що мають на меті врегулювати питання встановлення тарифів на перероблення та захоронення відходів, зокрема законопроекти 1742 та 1742-1. Вона зауважила, що вони не були обговорені ні з громадськістю, ні з представниками бізнесу, тому необхідно створити робочі групи для аналізу цих законопроектів та прийняття зваженого рішення.

TV i Nedava 11.03.15Тетяна Тимочко наголосила на основних проблемах у сфері поводження з відходами, серед яких – наявність корупційних схем у дозвільно-ліцензійній діяльності, відсутність налагодженої системи збирання, сортування та утилізації побутових відходів з урахуванням усіх екологічних норм та вимог і накопичення небезпечних відходів, зокрема непридатних пестицидів, відпрацьованих люмінесцентних ламп та батарейок на стихійних звалищах та полігонах.

Тетяна Валентинівна зазначила, що першим кроком у розв’язання зазначених проблем має бути впровадження положень європейських директив, які регулюють поводження з відходами, у національне законодавство відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Олег Кострикін представив напрацювання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зокрема у сфері розробки тарифів на поводження з відходами.

Він виділив декілька проблем цієї галузі, зокрема: наднизький тариф на розміщення відходів на полігонах, відсутність у ньому вартості перероблення відходів, недостатній рівень інвестування у діяльність із захоронення та перероблення відходів та ін. Олег Валерійович зазначив, що наразі органи місцевого самоврядування не справляються з функцією збирання та утилізації відходів. Щоб стимулювати підприємців до переробки відходів, необхідно значно збільшити тариф на їхнє розміщення на звалищах для зменшення привабливості цього виду утилізації сміття.

VolkovУчасники засідання круглого столу обговорили кілька моделей поводження з відходами, зокрема систему, яка поширена у багатьох європейських країнах і базується на принципі відповідальності виробника. Таким чином, утилізація відходів, у тому числі і небезпечних, здійснюється за рахунок коштів тих компаній, які їх утворили.

IMG 9698 обрезКрім цього було погоджено необхідність імплементації положень основних директив Європейського Союзу, які стосуються поводження з відходами у національне законодавство. Перш за все, це Директива 75/442/ЕWG про відходи, Директива 91/689/EWG про небезпечні відходи та Директива ЄС 94/62 про упаковку та відходи. Вони регулюють проблемні питання поводження з відходами, вводять вимоги з ліцензування засобів для їх переробки і рекомендації щодо поводження з ними.

За результатами обговорення учасники ухвалили резолюцію та пропозиції до законодавчих актів у сфері регулювання поводження з відходами.