П'ятниця 29 бер. 2024
Всеукраїнська науково-практична конференція «Довкілля і здоров’я» (25 квітня 2014 р., м. Тернопіль)

Дев’ятий рік поспіль Всеукраїнська екологічна ліга спільно з Міністерством охорони здоров’я України і Тернопільським державним медичним університетом імені І. Я. Горбачевського МОЗ України проводить всеукраїнську науково-практична конференція «Довкілля і здоров’я». Інтерес до заходу проявляють фахівці різних галузей і організацій. У цьому році конференція відбулася 25 квітня.

Мета конференції – узагальнення результатів досліджень про зміни життєдіяльності організму під впливом факторів довкілля та роль громадськості, владних структур у попередженні і усуненні негативних наслідків дії цих факторів.

У 2014 році на конференції обговорювалися такі питання:

- Гігієнічна оцінка забруднення атмосферного повітря, води, ґрунту та в процесі утилізації промислових і комунальних відходів.

- Оцінка ризику для здоров’я населення від негативного впливу чинників довкілля

- Радіаційна безпека та протирадіаційний захист населення.

- Збереження здоров’я та гігієнічне забезпечення умов життєдіяльності дітей.

- Фундаментальні механізми життєдіяльності організму у взаємозв’язку із зовнішнім середовищем.

- Вплив природних та антропогенних факторів на живі істоти.

- Сучасні можливості захисту біосфери у контексті здоров’я людей.

- Регіонарні медико-екологічні проблеми і роль громадськості та владних структур в їх вирішенні.

- Мікробіологічні аспекти забезпечення здоров’я людини та збереження довкілля.

- Взаємодія владних структур і громадськості з метою збереження довкілля і здоров’я.

В роботі конференції взяли участь представники різних установ та організацій з різних регіонів України, в тому числі: Інститут гігієни і медичної екології імені О. М. Марзєєва АМН України, Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечнікова АМН України, Львівський національний медичний університет імені Д. Галицького, Луганський державний медичний університет, Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України та ін.

За результатами роботи були підготовлено збірник тез учасників конференції (було подано понад 85 тез).

Конференцію відкрив проректор з наукової роботи, інноваційних і комп’ютерних технологій Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського, професор В. П. Марценюк та завідувач кафедри нормальної фізіології, доктор медичних наук, професор, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги С. Н. Вадзюк.

foto1 mal

Виступ доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри нормальної фізіології Тернопільського державного медичного університету імені І. Я Горбачовського, голови Тернопільської обласної організації ВЕЛ Вадзюка Степана Несторовича

З вітальним словом до учасників виступив начальник Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області В. О. Паничев. Його доповідь була присвячена стану довкілля, проблемам їх поліпшення у м. Тернополі, особливо в сучасних умовах реорганізації санітарної служби.

foto2 mal

Учасники конференції

На конференції знайшли широке наукове висвітлення питання: про чинники зовнішнього середовища і вплив їх на здоров’я населення, стан інфекційної захворюваності дитячого населення в м. Тернополі, вплив ситуацій на фізіологічні процеси в організмі дітей особливо здоров’я дітей молодшого шкільного віку в умовах дефіциту йоду в продуктах харчування і в питній воді та їх профілактика, морфологічні та структурно-функціональні дослідження клінічно значущих патогенетичних факторів, вплив умовно-патогенних мікроорганізмів на здоров’я людей, стан водопостачання і малих річок у Тернопільській області тощо.