Версія для друку
Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

День чистого пвітря8

7 вересня 2020 року світ вперше відзначив Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба.

Ця екологічна дата встановлена  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 19 грудня 2019 року, щоб привернути увагу до проблеми якості повітря.

День чистого пвітря1

Забруднення повітря є надзвичайно серйозним екологічним ризиком для здоров’я людини і другою найбільш поширеною причиною смерті від неінфекційних захворювань після куріння тютюну. Це глобальна проблема з віддаленими наслідками через перенесення забруднювачів на великі відстані. За відсутності рішучих дій кількість передчасних смертей, викликаних забрудненням повітря, за існуючими оцінками до 2050 року може збільшитися на 50%.

У часи пандемії якість повітря опосередковано впливає на захворюваність –неякісне повітря у поєднанні з віком та наявністю хронічних захворювань підвищує вразливість до вірусу та ускладнює перебіг хвороби.

Кожен згаяний рік екологізації – це сотні мільйонів тонн шкідливих речовин, які осідають в легенях наших громадян, на українській землі та водойми.

День чистого пвітря2Податок на викиди СО2 в Україні є одним з найнижчих у світі!
Одночасно з цим наша країна посідає IV місце за збитками від захворюваності та смертності від забрудненого повітря, поступаючись лише Китаю, Болгарії та Угорщині!

За час дії Національного плану скорочення викидів вітчизняні оператори мають скоротити викиди діоксиду сірки на 95%, а оксидів азоту – на 72%.

Сьогодні людство ще має шанси на покращення ситуації за рахунок обмеження викидів від транспорту та промисловості, адже це найбільші «статті витрат» чистого повітря. Також на допомогу можуть прийти правильне міське планування, розробка та використання  більш «чистих» технологій та пошуки альтернативних джерел енергії.

Найважливішою складовою успіху є глобальна співпраця у цьому напрямку, як на державному рівні, так і на людському. Завдання Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба полягає саме у заохоченні таких кроків.